wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » XLD Medium, pożywka sypka
XLD Medium, pożywka sypka

XLD Medium, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0469B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 240,80 zł

Cena netto: 222,96 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
X.L.D. AGAR

Kod: CM0469

Selektywne podłoże do izolacji salmonelli i shigelli z próbek klinicznych i żywności.

Typowa formuła * gm / litr

Ekstrakt drożdżowy 3.0

L-Lizyna HCl 5.0

Ksyloza 3,75

Laktoza 7.5

Sacharoza 7.5

Dezoksycholan sodu 1.0

Chlorek sodu 5.0

Tiosiarczan sodu 6,8

Cytrynian żelazowo-amonowy 0,8

Czerwony fenol 0,08

Agar 12.5

pH 7,4 ± 0,2 w 25 ° C

​​​​​​​* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia 
Zawiesić 53 g w 1 litrze wody destylowanej. Ogrzewać z częstym mieszaniem, aż medium się zagotuje. NIE PRZEGRZAĆ. Natychmiast przenieść do łaźni wodnej o temperaturze 50 ° C. Wlać do sterylnych szalek Petriego, gdy tylko podłoże ostygnie.

Ważne jest, aby unikać przygotowywania dużych objętości, które spowodują długotrwałe nagrzewanie.

Opis
Agar ksylozowo-lizyno-dezoksycholanowy został pierwotnie opracowany przez Taylora 1 do izolacji i identyfikacji shigellae z próbek kału. Od tego czasu stwierdzono, że jest to zadowalające podłoże do izolacji i domniemanej identyfikacji zarówno salmonelli, jak i shigelli2. Polega ona na fermentacji ksylozy, dekarboksylacji lizyny i wytwarzaniu siarkowodoru do pierwotnego różnicowania shigellae i salmonelli od bakterii niepatogennych.

Szybka fermentacja ksylozy jest prawie powszechna wśród bakterii jelitowych, z wyjątkiem członków rodzajów Shigella, Providencia i Edwardsiella1. Ksyloza jest zatem zawarta w pożywce, tak że Shigella spp. może być zidentyfikowany przez reakcję negatywną.

Salmonella spp. różnią się od niepatogennych fermentorów ksylozowych przez włączenie lizyny do pożywki. Salmonella wyczerpują ksylozę i dekarboksylują lizynę, zmieniając w ten sposób pH do zasadowego i naśladując reakcję Shigella. Jednak obecność Salmonelli i Edwardsiella spp. różni się od shigellae wskaźnikiem siarkowodoru.

Wysoki poziom kwasu wytwarzany przez fermentację laktozy i sacharozy zapobiega odwróceniu pH bakterii z grupy coli dodatnich do lizyny, a niepatogenni producenci siarkowodoru nie dekarboksylują lizyny. Poziom kwasu zapobiega także czernieniu przez te mikroorganizmy, aż po 18-24 godzinach badania na obecność patogenów.

Dezoksycholan sodu jest włączany jako czynnik hamujący do pożywki. Zastosowane stężenie pozwala na hamowanie bakterii z grupy coli bez zmniejszania zdolności do wspierania Shigellae i Salmonelli.

Odzyskiwanie Shigella spp. był wcześniej zaniedbywany pomimo wysokiej częstości występowania shigellozy. Stało się tak z powodu nieodpowiednich mediów izolacyjnych3. Czułość i selektywność X.L.D. Agar przewyższa tradycyjne media posiewowe, np. Eozyna Agar, błękit metylenowy, Salmonella-Shigella i siarczyn bizmutu, które mają tendencję do tłumienia wzrostu Shigellae. Wiele korzystnych porównań między X.L.D. Agar i te inne media zostały zapisane w literaturze4,2,5,6,7,8,9,10.

Odzyskiwanie salmonelli i Shigellae nie jest zasłonięte przez obfity wzrost innych gatunków3, dlatego X.L.D. Agar jest idealny do badań przesiewowych próbek zawierających mieszaną florę i podejrzewanych o przenoszenie patogenów jelitowych, np. próbki medyczne lub produkty spożywcze. Chadwick, Delisle i Byer11 zalecili stosowanie tego podłoża jako pomocy diagnostycznej w identyfikacji Enterobacteriaceae.

X.L.D. Agar w połączeniu z agarem MLCB jest przeznaczony do stosowania po hodowli wzbogacającej w zmodyfikowanej pożywce półstałej Rappaport (MSRV) podczas badania kału pod kątem Salmonella spp12. Służy także do izolacji Salmonelli od żywności i pasz zwierzęcych (ISO 6579-1: 2017 Mikrobiologia łańcucha pokarmowego - Horyzontalna metoda wykrywania, liczenia i serotypowania Salmonelli - Część 1: Wykrywanie Salmonelli spp.) 13

X.L.D. Agar jest testowany zgodnie z ISO 11133: 201414. Certyfikaty jakości są dostępne dla każdej partii.

Technika
Kał lub wymazy z odbytu mogą być bezpośrednio powlekane14 lub można zastosować selektywne buliony wzbogacające przed rozprowadzeniem. Bulion Selenite CM0395 lub Bulion tetrathionianowy CM0029 można stosować do wzbogacania salmonelli.
1. Zaszczepić wylane, wysuszone płytki za pomocą pętli inokulum albo z odpowiedniego bulionu wzbogacającego, z próbek kału lub wacików doodbytniczych.
2. Inkubować płytki w temperaturze 35–37 ° C przez 18–24 godzin.
3. Zbadaj typowe kolonie.

Do testowania próbek żywności należy odnieść się do odpowiednich norm.

Występy kolonialne

Organizm

Wygląd

Salmonella, Edwardsiella

Czerwone kolonie z czarnymi centrami

Shigella, Providencia, H2S-ujemna Salmonella (np. S. Paratyphi A)

Czerwone kolonie

Escherichia, Enterobacter, Klebsiella, Citrobacter, Proteus, Serratia

Żółte, nieprzezroczyste kolonie


Uwaga
W przypadku niektórych gatunków Proteus i Pseudomonas mogą wystąpić czerwone kolonie.

Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Wygląd
Medium odwodnione: proszek w kolorze słomkowo-różowym
Przygotowane medium: Żel w kolorze czerwonym

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
L-Histydyna [71-00-1]

L-Histydyna [71-00-1]

246,00 zł brutto200,00 zł netto
Lecytyna sojowa, proszek [8002-43-5]

Lecytyna sojowa, proszek [8002-43-5]

163,34 zł brutto132,80 zł netto
Fraser Broth Base, pożywka sypka

Fraser Broth Base, pożywka sypka

231,26 zł brutto188,02 zł netto
Brillant Green Agar, pożywka sypka

Brillant Green Agar, pożywka sypka

898,65 zł brutto730,61 zł netto
Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu