Enzymy to wielkocząsteczkowe biokatalizatory (w większości białka) przyspieszające reakcji chemiczne zachodzące w organizmach żywych poprzez obniżenie energii aktywacji. Wykazują wysoką specyficznej substratową względem katalizowanej reakcji. Enzymy nie ulegają przekształceniu w inne związki, nie wpływają na kierunek przemian chemicznych oraz końcowe stężenie reagentów. Wykorzystywane są w badaniach biologicznych i biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, medycynie, oraz przemyśle - chemicznym, farmaceutycznym (np. streptokinaza, laktaza), spożywczym (np. amylaza, lipaza, proteaza), włókienniczym i papierniczym (enzymy celulolityczne).
Opis fizyczny Biały do jasnobeżowego lub jasnożółtego krystaliczny proszekRozpuszczalność (5% w wodzie) Przejrzysty, bezbarwny do jasnożółtego roztwórTemperatura topnienia 166-171 ° CStrata podczas suszenia ≤ 2,0%Czystość ≥ 98,0% (w przeliczeniu na suchą…
Opis fizyczny Biały lub prawie biały krystaliczny proszekRozpuszczalność (10% w wodzie) Przejrzysty, bezbarwny lub słabo żółty roztwór4-nitrofenol ≤ 0,05%Czystość ≥ 99,0%
Opis fizyczny Proszek o barwie białej do żółtej lub jasnobrązowejIdentyfikacja 1H-NMRRozpuszczalność (1% w DMF) Przejrzysty, bezbarwny do jasnożółtego roztwórWoda (KF) ≤ 3,0%Czystość (HPLC) ≥ 98,0%
Opis fizyczny Czerwony do brązowego proszkuRozpuszczalność (1% w DMSO) Przejrzysty, bezbarwny do czerwonego roztwór (może wymagać podgrzania i sonifikacji)Czystość ≥ 98,0% (w przeliczeniu na suchą masę)
Opis fizyczny Proszek o barwie od białej do bladożółtej lub beżowejRozpuszczalność (2% w wodzie) Roztwór przejrzysty do lekko mętnego, bezbarwny do bladożółtegoAktywność enzymatyczna ≥ 10 jednostek / mgCzystość około 90% (biuret)
Opis fizyczny Proszek w kolorze złamanej bieli, jasnożółty lub beżowymRozpuszczalność (1% w wodzie) Roztwór przejrzysty do lekko mętnegoStrata przy suszeniu ≤ 12,0%Źródło Ananas (Ananas comos)
Opis fizyczny Jasnożółty do żółtego krystaliczny proszekTemperatura topnienia 190-210 ° CDługość fali absorpcji maksymalnej 239,0 - 246,0 nmRozpuszczalność (5% w wodzie) Przejrzysty lub bardzo lekko zamglony żółty roztwórCzystość ≥ 98,0%
Opis fizyczny Proszek barwy białej do żółtejCzynność ≥ 100 U / mg (materiał stały)Białko około 50%Definicja jednostki Ilość enzymu powodująca redukcję o jeden mikromol NADP + / min przy pH 8,0, 25 ° C
Opis fizyczny Biały lub prawie biały krystaliczny proszekRozpuszczalność (5% w wodzie) Przejrzysty, bezbarwny lub słabo żółty roztwórWoda (KF) 11,0 - 17,0%Czystość (HPLC) ≥ 97,0%
Opis fizyczny Proszek barwy białej do żółtejCzynność ≥ 300 j./mgDefinicja jednostki Ilość, która uwalnia 1μM N-Acetyloglukozaminy na min. (37 ° C, pH 4,0)Źródło Jądra owiec
Opis fizyczny Biały krystaliczny proszekIdentyfikacja (IR) Aby dostosować się do standarduTemperatura topnienia 110,0 - 114,0 ° CRozpuszczalność (5% w metanolu) Przejrzysty, bezbarwny roztwórRozpuszczalność (5% w wodzie) Przejrzysty, bezbarwny roztwórpH…