Enzymy to wielkocząsteczkowe biokatalizatory (w większości białka) przyspieszające reakcji chemiczne zachodzące w organizmach żywych poprzez obniżenie energii aktywacji. Wykazują wysoką specyficznej substratową względem katalizowanej reakcji. Enzymy nie ulegają przekształceniu w inne związki, nie wpływają na kierunek przemian chemicznych oraz końcowe stężenie reagentów. Wykorzystywane są w badaniach biologicznych i biotechnologicznych, diagnostyce medycznej, medycynie, oraz przemyśle - chemicznym, farmaceutycznym (np. streptokinaza, laktaza), spożywczym (np. amylaza, lipaza, proteaza), włókienniczym i papierniczym (enzymy celulolityczne).
Dostępne w sprzedaży
enzymy to m.in.:
Peroksydaza [9003-99-0],
alfa-Amylaza [9000-85-5],
alfa-Glukozydaza [9001-42-7],
beta-Amylaza [9000-91-3],
beta-Glukozydaza [9001-22-3],
Calpain Inhibitor I [110044-82-1],
Calpain Inhibitor II [136632-32-1],
Deoksyrybonukleaza I [9003-98-9],
Endonukleaza [9025-65-4],
Hialuronidaza [9001-54-1],
L-asparaginaza [9015-68-3],
Lizozym [12650-88-3],
Oksydaza glukozowa [9001-37-0],
Proteinaza K [39450-01-6],
Rybonukleaza A [9001-99-4] i inne.