Węglowodany, inaczej sacharydy,
są organicznymi związkami chemicznymi, ich wzór sumaryczny to (CH
2O)
n, zatem wodór i tlen występują w proporcji 2 : 1, tak jak w wodzie. Sacharydy powszechnie występują w przyrodzie, wyróżnia się monosacharydy i polimery monosacharydów - oligosacharydy i polisacharydy. Węglowodany mogą być polihydroksylowymi aldehydami (aldozami) lub ketonami (ketozami). Glukoza, podstawowy monosacharyd, wchodzi też w skład oligosacharydów i polisacharydów. Jest aldozą i heksozą, ma sześć atomów węgla. Glukoza jest źródłem energii dla organizmów żywych, w procesie oddychania komórkowego zaczynającego się od reakcji chemicznej glukozy, tworzone są wysokoenergetyczne cząsteczki ATP, które zapewniają energię do wykonania pracy przez organizm.
Dostępne w sprzedaży
węglowodany to m.in.:
L-Fruktoza [7776-48-9],
L-Sorboza [87-79-6].