Lipidy to szeroka grupa związków chemicznych występujących w naturze. Zaliczają się do niej m.in: tłuszcze, woski, sterole, monoacyloglicerole, diacyloglicerole, fosfolipidy. Nie są rozpuszczalne w wodzie, natomiast dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych, np. acetonie, chloroformie i benzenie. Posiadają duże znaczenie biologiczne - wykorzystywane są do syntezy błon biologicznych, przesyłaniu sygnałów oraz magazynowaniu energii. Znalazły zastosowanie w kosmetologii oraz technologii żywności. W warunkach przemysłowych lipidy (głównie:
kwas mirystynowy [544-63-8],
kwas laurynowy [143-07-7]) syntezowane są na drodze kontrolowanej fermentacji.
Dostępne w sprzedaży
lipidy to m.in.:
Wazelina biała [8009-03-8],
Kwas stearynowy [57-11-4],
Kwas palmitynowy [57-10-3],
Kwas linolenowy [463-40-1],
Kwas oleinowy [112-80-1],
Olej oliwkowy [8001-25-0],
Olej słonecznikowy [8001-21-6],
25-Hydroksycholesterol [2140-46-7],
7-Dehydrocholesterol [434-16-2],
beta-Sitosterol [83-46-5],
Cholesterol [57-88-5],
Ergosterol [57-87-4],
Lanosterol [79-63-0],
Stigmasterol [83-48-7] i inne.