Peptydy to organiczne związki chemiczne powstałe na drodze łączenia dwóch lub więcej aminokwasów za pomocą wiązań peptydowych. Tworzenie wiązań pomiędzy aminą, a kwasem karboksylowym jest powolne i zwykle wymaga stosowanie odczynników sprzęgających lub aktywatorów. Synteza peptydów w fazie stałej (SPPS) jest procesem wysoce wydajnym (przy zachowaniu odpowiednich warunków reakcji) jednak wymaga zastosowania nadmiaru aminokwasów. Ze względu na zróżnicowaną skuteczność sprzęgania peptydów dla poszczególnych sprzężeń w dystrybucji dostępna jest szeroka gama odczynników.
Opis fizyczny Biały lub prawie biały krystaliczny proszekRozpuszczalność (10% w DMF) Przejrzysty, bezbarwny do bardzo bladożółtego roztwórTemperatura topnienia 150 - 158 ° CStrata podczas suszenia ≤ 0,5%Czystość ≥ 98,0% (bezwodna baza)