Co to są odczynniki chemiczne?
Odczynniki chemiczne to mieszaniny lub związki chemiczne, które wykorzystuje się do wywołania reakcji chemicznej lub sprawdzenia czy dojdzie do reakcji. Zajście reakcji świadczy o obecności w układzie substancji, z którą odczynnik przereagował. Odczynniki chemiczne są używane w laboratoriach do prac badawczych, w preparatyce, do dokonywania pomiarów. Mogą mieć też zastosowanie przemysłowe, gdy wykorzystuje się je do produkcji na niewielką skalę.
Jakie są odczynniki chemiczne?
Jako przykłady odczynników chemicznych można wymienić: odczynnik Grignarda, odczynnik Fehlinga, odczynnik Tollensa, odczynnik Fentona, odczynnik Collinsa. Substancja nie musi jednak mieć w nazwie słowa "odczynnik”, aby być odczynnikiem chemicznym. Związki chemiczne różnego rodzaju mogą być odczynnikami chemicznymi, są to na przykład: sole, kwasy, wodorotlenki, alkohole.
Gdzie mogę kupić odczynniki chemiczne?
Współcześnie odczynniki chemiczne są dostępne w profesjonalnych sklepach internetowych specjalizujących się w sprzedaży tych substancji. Mają one w ofercie bardzo wiele różnych odczynników chemicznych o wysokiej jakości. Niektóre odczynniki można też nabyć w sklepach zaopatrujących laboratoria oraz od przedsiębiorstw zajmujących się sprzedażą materiałów wykończeniowych.
Co oznacza skrót: cz oraz czda?
Skróty "cz” i "czda” opisują stopień czystości odczynnika. Odczynniki czyste oznacza się skrótem "cz”. Określa się tak odczynniki zawierające 99-99.9% głównej substancji. Stosowane są w pracach laboratoryjnych. Natomiast skrót "czda” stosuje się do odczynników czystych do analizy. Mają one większy stopień czystości niż odczynniki czyste, ich czystość zawiera się w granicach 99.9-99.99%. Są wykorzystywane do analiz jakościowych oraz ilościowych.
Jakie są stopnie czystości odczynników chemicznych?
Najistotniejszą klasyfikacją odczynników jest klasyfikacja ze względu na czystość. Można wymienić następujące stopnie czystości: - odczynniki techniczne (określane skrótem "techn.”) – zanieczyszczenia stanowią od 1 do 10% odczynnika. Odczynniki techniczne najczęściej powstają w wyniku syntezy przemysłowej. - odczynniki czyste (cz.) – zawierają od 0,1 do 1% zanieczyszczeń. Ten stopień czystości ma pozwolić na wykorzystanie odczynników czystych do standardowych prac w laboratorium. - odczynniki czyste spektralnie (spektr.cz.) – służą do wykonywania analiz spektralnych, na przykład HPLC. Główna substancja zawiera się w przedziałach 99.999-99.9999%. - odczynniki czyste do analizy (czda.) – stopień zanieczyszczenia wynosi od 0,01 do 0,1%. Są wykorzystywane do wykonywania analiz jakościowych i ilościowych. - odczynniki chemicznie czyste (ch.cz.) – są to odczynniki o wysokim stopniu czystości, zawierają główną substancję w przedziale 99.99-99.999%. Bardzo wysoka jakość tych odczynników pozwala spełnić wymogi specjalistycznych zastosowań w laboratorium. Stopień zanieczyszczenia jest znikomy.
Czy odczynniki chemiczne można spożywać?
Odczynniki chemiczne nie są przeznaczone do spożycia. Wykorzystywane są w pracy laboratoryjnej, a nie jako produkty spożywcze. Ewentualne przyjęcie odczynników drogą pokarmową może stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia.
Do czego służą odczynniki chemiczne?
Celem użycia odczynnika chemicznego w laboratorium jest wywołanie określonej reakcji chemicznej, sprawdzenia jakie substancje są zawarte w badanym układzie. Odczynniki chemiczne znajdują zastosowanie w pracach badawczych, w preparatyce, analizach chemicznych. Mogą być też czasem wykorzystywane do produkowania innych substancji.