AGAR DROŻDŻY I FORMY
Kod: CM0920
Podłoże do izolacji drożdży i pleśni.
Typowa formuła * gm / litr
Ekstrakt drożdżowy 3.0
Ekstrakt słodowy 3.0
Pepton 5.0
Glukoza 10,0
Agar 20,0
Końcowe pH 6,2 ± 0,2 przy 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 41,0 g w 1 litrze wody destylowanej i doprowadzić do wrzenia do rozpuszczenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Pożywkę można uczynić selektywną po sterylizacji przez zakwaszenie do pH 4,0 za pomocą 12-15 ml kwasu mlekowego SR0021 po ochłodzeniu do 50 ° C. Nie podgrzewaj po dodaniu tego dodatku. Dobrze wymieszaj i przelej do sterylnych szalek Petriego.
Opis
Agar drożdżowy i pleśniowy oparty jest na preparacie opisanym przez Wickerham1,2. Pożywka jest zalecana do izolacji i konserwacji drożdży i pleśni.
Agar drożdżowy i pleśniowy można uczynić selektywnym przez dodanie kwasu w celu obniżenia pH podłoża do pH 4,0. Odpowiednim kwasem do stosowania jest kwas mlekowy SR0021.
Agar drożdżowy i pleśniowy został teraz opracowany specjalnie pod kątem przydatności w przemyśle piwowarskim, do wykrywania zarówno drożdży Saccharomyces, jak i dzikich drożdży innych niż Saccharomyces w obecności drożdży hodowlanych.
Zastosowanie pożywki miedzianej MYGP + zostało opisane przez Taylora i Marsha do selektywnej izolacji dzikich drożdży w obecności drożdży hodowlanych lub większych drożdży3.
Pożywka wykorzystuje różne wrażliwości dzikich drożdży w porównaniu do piwa hodowlanego lub drożdży lagerowych na hamujące działanie miedzi. Umożliwia to wzrost dzikich drożdży na pożywce, jednocześnie hamując wzrost drożdży hodowlanych.
Autorzy uznali, że zmienność surowców, w tym peptonów, ekstraktu słodowego i drożdżowego oraz agaru, w preparacie może znacząco wpłynąć na wydajność podłoża poprzez neutralizację działania hamującego miedzi, powodując przerost dzikich drożdży przez drożdże hodowlane.
Staranny dobór surowców przez Oxoid wyeliminował tę zmienność, a podłoże zostało zoptymalizowane pod kątem dodawania miedzi, zwykle w zakresie 50-300 mg / litr w zależności od wrażliwości drożdży hodowlanych na miedź, zgodnie z zaleceniami Instytutu piwowarskich metod analizy 4.
Kompletna pożywka jest zalecana do badania jakości mikrobiologicznej piwa w trakcie produkcji, rozbijania drożdży i piwa pakowanego.
Technika
1. Przygotuj płytki z agarem drożdżowym i pleśniowym zgodnie z instrukcją użycia.
2. Zaszczepić podłoże za pomocą procedur powierzchniowych lub wlewanych płytek.
3. Inkubuj płytki przez 5 dni w 25-30 ° C.
Wykrywanie i oznaczanie liczby drożdży w obecności pleśni może być łatwiejsze dzięki zastosowaniu połączonej procedury inkubacji beztlenowej / tlenowej5.
Kultury początkowo inkubuje się przez 3 dni w warunkach beztlenowych, a następnie przez kolejne 2 dni tlenowo. Rozwój kolonii pleśni jest utrudniony podczas beztlenowej fazy inkubacji. Formy dimorficzne np. mucor spp może tworzyć kolonie drożdży podczas inkubacji beztlenowej.
Technika
Kultury na płytkach lub filtrach membranowych inkubuje się przez 3 dni w temperaturze 25 ° C w warunkach ściśle beztlenowych. Kontynuuj inkubację kultur w warunkach tlenowych przez kolejne 2 dni. Kolonie drożdży mogą być bardzo małe natychmiast po inkubacji beztlenowej, ale będą się powiększać w powietrzu. Wzrost pleśni może stać się całkowicie nieograniczony po 3 dniach w powietrzu.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowaną pożywkę można przechowywać do 2 tygodni w 2-8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel w kolorze słomy