AGAR SALMONELLA SHIGELLA (AGAR SS)
Kod: CM0099
Różnorodne selektywne podłoże do izolacji Salmonelli i niektórych gatunków Shigella z próbek klinicznych, żywności itp.
Typowa formuła * gm / litr
Proszek „Lab-Lemco” 5.0
Pepton 5.0
Laktoza 10,0
Sole żółciowe 8.5
Cytrynianu sodowego 10,0
Tiosiarczan sodu 8.5
Cytrynian żelazowy 1.0
Brilliant Green 0,00033
Neutralny czerwony 0,025
Agar 15,0
pH 7,0 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 63 g w 1 litrze wody destylowanej. Doprowadzaj do wrzenia z częstym mieszaniem i pozwól łagodnie gotować na wolnym ogniu, aby rozpuścić agar. NIE AUTOCLAVE. Schłodzić do około 50 ° C, wymieszać i wlać do sterylnych szalek Petriego.
Opis
SS Agar jest zróżnicowanym, selektywnym podłożem do izolacji gatunków Shigella i Salmonella z próbek patologicznych, podejrzanych pokarmów itp. Organizmy Gram-dodatnie i bakterie z grupy coli są hamowane przez działanie wybiórczych składników hamujących: jaskrawozielonej, soli żółciowych, tiosiarczanu i cytrynianu .
Tiosiarczan w połączeniu z żelazem działa również jako wskaźnik produkcji siarczków, o czym świadczy czernienie w centrach kolonii.
Technika
Obficie zaszczepić podłoże próbką, rozprowadzając część oryginalnego inokulum w celu uzyskania dobrze oddzielonych kolonii na pewnej części płytki. Inkubować przez 18 do 24 godzin w temperaturze 35 ° C; fermentory inne niż laktoza tworzą bezbarwne kolonie, a sporadycznie oporne bakterie z grupy coli lub inne fermentory laktozowe wytwarzają różowe lub czerwone kolonie.
Równolegle z płytką agarową SS zaszczepić probówkę z pożywką wzbogacającą Selenite Broth CM0395, inkubować przez 12 godzin w temperaturze 35 ° C i subhodować na innej płytce agarowej SS.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2-8 ° C.
Wygląd
Pożywka odwodniona: słomy różowy, sypki proszek
Przygotowane medium: różowo-czerwony żel
Prześlij opinię
Historia
Zapisane
Społeczność