wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Baird -Parker Agar (ISO) Base, pożywka sypka

Najczęściej kupowane

1234

Nowości w sklepie chemicznym on-line

Wykrywacz rurkowy siarkowodoru 100-1000 mg/m3
Wykrywacz rurkowy siarkowodoru 100-1000 mg/m3374,51 zł brutto304,48 zł netto
1,3-dioksolan [646-06-0] CZ
1,3-dioksolan [646-06-0] CZ37,23 zł brutto30,27 zł netto
Wykrywacz rurkowy dymny
Wykrywacz rurkowy dymny206,64 zł brutto168,00 zł netto
Sodu selenin bezwodny [10102-18-8] CZ
Sodu selenin bezwodny [10102-18-8] CZ78,55 zł brutto63,86 zł netto
Wykrywacz rurkowy siarkowodoru 0,0007%
Wykrywacz rurkowy siarkowodoru 0,0007%206,64 zł brutto168,00 zł netto
123456
Baird -Parker Agar (ISO) Base, pożywka sypka

Baird -Parker Agar (ISO) Base, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM1127B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 330,92 zł

Cena netto: 269,04 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
PODSTAWA AGAR BAIRD-PARKER (ISO)

Kod: CM1127

Agar Bairda-Parkera (ISO) jest wybiórczym i diagnostycznym podłożem do izolacji i oznaczania liczby gronkowców koagulazo-dodatnich w żywności. W przypadku stosowania z tellurynem żółtka jaja podłoże to spełnia kryteria składu i działania opisane w ISO 6888 części 1 i 31,2 oraz ISO 11133: 20143.

Typowa formuła * gm / litr

Trzustkowe trawienie kazeiny 10.0

Ekstrakt mięsny 5.0

Ekstrakt drożdżowy 1.0

Pirogronian sodu 10.0

L-glicyna 12,0

Chlorek litu 5.0

Agar 20,0

pH 7,2 † ± 0,2 @ 25 ° C


* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
† pH suplementowanej pożywki

Sposób użycia 
Zawiesić 63 g bazy Baird-Parker Agar (ISO) w 1000 ml wody destylowanej. Gotować w celu rozpuszczenia pożywki i sterylizacji w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Ochłodzić do 47 ° C i aseptycznie dodać 50 ml emulsji Tellurite z żółtka jaja (SR0054). Dobrze wymieszaj i przelej do sterylnych szalek Petriego.

Opis (uzupełniony średni)
Baird-Parker4 opracował tę pożywkę agarową z preparatu telluryt-glicyna Zebovitza i in. 5 i poprawił jej niezawodność w izolowaniu gronkowców koagulazo-dodatnich od żywności. Baird-Parker dodał emulsję żółtka jaja jako środek diagnostyczny i pirogronian sodu, aby chronić uszkodzone komórki i wspomóc ich regenerację6. Jest obecnie szeroko zalecany przez krajowe i międzynarodowe organy do izolacji gronkowców koagulazo-dodatnich7 i jest uwzględniony w Mikrobiologii żywności i pasz dla zwierząt - Horyzontalna metoda zliczania gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków) ISO 6888- 1: 1 i ISO 6888-3: Wykrywanie i technika MPN dla niskich liczb2.

Środki selektywne; glicyna, lit i telluryt zostały starannie zbilansowane, aby zahamować wzrost większości bakterii obecnych w żywności, nie hamując gronkowców koagulazo-dodatnich. Emulsja żółtka sprawia, że ​​średni kremowy / żółty i nieprzejrzysty. Gronkowce koagulazo-dodatnie redukują telluryt, tworząc czarne / szare błyszczące kolonie, które po 48 godzinach wytwarzają wyraźne strefy wokół kolonii spowodowane proteolizą żółtka jaja. Ta czysta strefa z typową czarną / szarą kolonią jest diagnostyczna dla gronkowców koagulazo-dodatnich. Po dalszej inkubacji większość szczepów gronkowców koagulazo-dodatnich tworzy nieprzezroczyste halo wokół kolonii; uważa się, że jest to spowodowane działaniem lipazy. Nie wszystkie szczepy gronkowców koagulazo-dodatnich wywołują obie reakcje.

Niektóre szczepy gronkowca koagulazo-ujemnego Staphylococcus saprophyticus wytwarzają zarówno czyste strefy, jak i nieprzezroczyste aureole, ale doświadczeni pracownicy mogą je odróżnić od innych organizmów przez wymagany dłuższy czas inkubacji8. Niektóre pokarmy, zwłaszcza sery, mogą wytwarzać typowe czarne / szare kolonie gronkowców koagulazo-dodatnich, ale bez typowej reakcji żółtka jaja. Można to potwierdzić, wykonując test krzepnięcia rurki9.

Baird-Parker i Davenport10 wykazali, że odzysk uszkodzonych gronkowców był większy na Baird-Parker Agar niż na innych testowanych nośnikach do odzyskiwania. Broeke11 i de Waart i wsp. 12 stwierdzili, że agar Bairda-Parkera jest cenny w badaniach ekologicznych nad żywnością obciążoną staphyloenterotoksykozą. Spośród 522 testowanych szczepów Staphylococcus aureus, izolowanych od ludzi i żywności, 97,5% rozwinęło charakterystyczne kolonie na agarze Baird-Parker.

Technika
Szczegółowe instrukcje znajdują się w odpowiedniej standardowej metodzie. Poniższa metoda jest streszczeniem ISO 6888-1: 19991:

Przygotuj próbki zgodnie z ISO 688713 lub odpowiednią normą
Rozprowadź 0,1 ml porcji rozcieńczeń żywności przygotowanych w odpowiednim rozcieńczalniku, takim jak buforowana woda peptonowa (CM1049), aż do wchłonięcia. Do większych naczyń można użyć do 1,0 ml
Inkubować odwrócone naczynia w temperaturze 35 ° C lub 37 ° C. Zbadaj po 24 ± 2 godzinach i poszukaj typowych kolonii gronkowców koagulazo-dodatnich
Ponownie inkubuj płytki ujemne przez kolejne 24 godziny ± 2 godziny
Aby uzyskać wyniki ilościowe, policz przypuszczalne koagulazo-dodatnie kolonie gronkowców i potwierdź koagulazą probówkową (R21052, R21060), Staphylase (DR0595) lub Staphytect Plus (DR0850)
Podać wyniki gronkowców koagulazo-dodatnich na gram jedzenia.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże najlepiej stosować świeżo przygotowane, ale może być odpowiednie do dłuższego przechowywania po wewnętrznej weryfikacji.

Wygląd
Odwodniona pożywka hodowlana: sypki proszek w kolorze słomy
Przygotowane podłoże: kremowy / żółty, nieprzezroczysty żel

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2025
ostatnio oglądane produkty
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu