LAURYL TRYPTOSE BROTH (LAURYL SULPHATE BROTH)
Kod: CM0451
podłoże do wykrywania organizmów bakterii coli w wodzie i ściekach, zgodnie ze wzorem American Public Health Association
Typowa formuła * gm / litr
Tryptoza 20,0
Laktoza 5.0
Chlorek sodu 5.0
Wodorofosforan dipotasowy 2,75
Dwuwodorofosforan potasu 2,75
Laurylosiarczan sodu 0,1
pH 6,8 ± 0,2 przy 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Rozpuścić 35,6 g w 1 litrze wody destylowanej i rozprowadzić do pojemników z probówkami fermentacyjnymi (Durham). Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
Bulion Lauryl Tryptose stanowi selektywne podłoże, które służy do wykrywania organizmów z grupy coli w wodzie, produktach mlecznych i innych produktach spożywczych. APHA1 zaleca stosowanie bulionu Lauryl Tryptose Bulion do najbardziej prawdopodobnego testu liczby bakterii z grupy coli w wodach, ściekach lub ściekach jako testu potwierdzającego fermentację laktozy z wytwarzaniem gazu dla próbek mleka (APHA2) oraz do wykrywania bakterii z grupy coli w żywności (APHA3).
Środki powierzchniowo czynne od dawna stosowane są jako składniki hamujące w selektywnych mediach. MacConkey4 wprowadził do tego celu sole żółciowe, a później Albus i Holm3 pracujący z bakteriami mlekowymi odkryli, że rycynooleinian sodu wywiera selektywne działanie. Opracowanie syntetycznych środków zwilżających otworzyło nowe pola badań. Mallmann i Darby6 po testach porównawczych z dużą liczbą tych związków wykazały, że laurylosiarczan sodu dawał najlepsze wyniki w selektywnych pożywkach dla grupy coli.
Bulion Lauryl Tryptose został zaprojektowany w celu promowania bogatego wzrostu i obfitej produkcji gazu z małej inokuli organizmów z grupy coli. Tlenowe bakterie zarodnikowe są całkowicie zahamowane. Zaletą stosowania tego produktu jest to, że oprócz reakcji fermentacji typowej dla bulionu MacConkey, można go również bezpośrednio przetestować pod kątem obecności indolu. W przeciwieństwie do bulionu MacConkey, pożywka nie zawiera wskaźnika, ale można go dodać (w razie potrzeby) po inkubacji.
Technika
Bulion Lauryl Tryptose jest zalecany do wykrywania i liczenia organizmów z grupy coli w wodzie i produktach mlecznych, szczególnie w kontroli produkcji lodów i higieny mlecznej. Sugerowana procedura (Dyett7) jest następująca:
Zaszczepić próbki lodów w probówkach bulionu Lauryl Tryptose w sposób normalnie stosowany w teście MacConkey. Zbadać probówki po całonocnej inkubacji w temperaturze 35 ° C i, jeśli nie widać gazu, zbadać ponownie pod koniec 48-godzinnej inkubacji.
Z każdej probówki wykazującej fermentację (fermentacja pierwotna) zaszczepia się dwie kolejne probówki bulionu Lauryl Tryptose i inkubuje się je odpowiednio w 35 ° C i 44 ° C. Wskazane jest, aby probówka do inkubacji w 44 ° C była ogrzewana w łaźni wodnej w tej temperaturze przed zaszczepieniem.
Po zaszczepieniu dwóch probówek bulionu Lauryl Tryptose do wtórnej fermentacji, przetestuj oryginalną probówkę pierwotnej fermentacji (zaszczepioną bezpośrednio lodami) pod kątem produkcji indolu. Pozytywna reakcja sugeruje obecność Escherichia coli, a potwierdzenie zostanie uzyskane później przy wtórnej fermentacji z łaźni 44 ° C. Negatywna reakcja indolowa w pierwotnej probówce fermentacyjnej wskazuje na brak E. coli.
Sprawdzić inkubowany bulion wtórny w 44 ° C pod kątem fermentacji po siedmiu godzinach. Jeśli wynik jest dodatni, sprawdź wytwarzanie indolu za pomocą odczynnika Ehrlicha lub Kovaca. Z powodu obecnego siarczanu laurylowego wytrząsanie mieszaniny hodowli odczynników tworzy trwałą emulsję, która zakłóca test. Można tego uniknąć, wstrząsając eterem, który szybko się oddziela, a następnie dodając odczynnik Kovaca do warstwy bez wstrząsania.
Jeśli fermentacja nie nastąpiła po siedmiu godzinach, pozostaw probówkę na noc w 44 ° C i przetestuj następnego dnia. Dodatnia reakcja indolowa w bulionie, który wytworzył gaz w temperaturze 44 ° C, wskazuje na obecność E. coli.
Probówkę w temperaturze 35 ° C inkubuje się przez 24 godziny. Jeśli nie dojdzie do fermentacji, zakłada się, że pierwotna fermentacja jest spowodowana organizmami innymi niż bakterie z grupy coli. Fałszywie pozytywne wyniki nie są rzadkie w pierwotnych probówkach fermentacyjnych, ze względu na fermentację sacharozy w dodawanych lodach przez organizmy inne niż bakterie z grupy coli.
Dodanie 4-metylumbelliferylo-ß-D-glukuronidu (MUG) (BR0071) do tej pożywki poprawi wykrywanie E. coli. Bulion Lauryl Tryptose z MUG dostępny jest również w Oxoid (CM0980). Zastosowanie tego podłoża w technice najbardziej prawdopodobnej liczby (MPN) do wyliczenia przypuszczalnej Escherichia coli w mleku i produktach mlecznych zostało określone w standardowej procedurze8.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze pokojowej.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: roztwór w kolorze słomy