AGAR XLT-4
Kod: CM1061
Wysoce selektywne podłoże do izolacji i identyfikacji Salmonelli z próbek klinicznych, środowiskowych i próbek żywności.
Typowa formuła * gm / litr
Białko peptonowe 1.6
Ekstrakt drożdżowy 3.0
Lizyna 5.0
Ksyloza 3,75
Laktoza 7.5
Sacharoza 7.5
Cytrynian żelazowo-amonowy 0,8
Tiosiarczan sodu 6,8
Chlorek sodu 5.0
Czerwony fenol 0,08
Agar 18,0
Końcowe pH 7,4 ± 0,2 przy 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
SUPLEMENT WYBORCZY XLT-4
Kod: SR0237
Suplement dostępny w 100 ml (SR0237C)
na litr
Tergitol ™ 4 4,6 ml
Sposób użycia
Zawiesić 59 g bazy agaru XLT-4 w 1 litrze wody destylowanej, dodać 4,6 ml selektywnego suplementu XLT-4 i doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Nie przegrzewać, nie autoklawować.
Ochłodzić do około 50 ° C i wlać do sterylnych szalek Petriego. Nie zaleca się utrzymywania medium w temperaturze 50 ° C przez ponad 1 godzinę, ponieważ może to spowodować wytrącenie się medium.
Opis
Agar XLT-4 (ksyloza laktozowa Tergitol ™ 4) jest wysoce selektywnym podłożem posiewowym stosowanym do izolacji i identyfikacji salmonelli z próbek klinicznych, środowiskowych i próbek żywności według Millera i Tate1.
Peptony i ekstrakt drożdżowy w tym preparacie zapewniają źródło azotu azotowego, wraz z niezbędnymi składnikami odżywczymi i witaminami; zapewnia to optymalny wzrost salmonelli. Środkiem selektywnym jest Tergitol ™ 4 (znany również jako Niaproof 4 lub tetradecylosiarczan sodu), który jest anionowym środkiem powierzchniowo czynnym. To w znacznym stopniu hamuje lub zmniejsza wzrost niepożądanej flory tła. Kolor tła płytki jest czerwony, ze względu na włączenie czerwieni fenolowej, która zmieni kolor z powodu zmian pH w wyniku reakcji fermentacji i dekarboksylacji.
Różnicowanie na tym podłożu ułatwia fermentacja ksylozy, laktozy i sacharozy, a także dekarboksylacja lizyny. Salmonellae pojawiają się jako czarne lub czerwone kolonie z czarnym środkiem ze względu na ich zdolność do redukcji tiosiarczanu do siarkowodoru, co powoduje, że kolonia czernieje (ponieważ obecne są jony żelazowe). Escherichia coli rosną w postaci żółtych kolonii, ponieważ są one w stanie fermentować laktozę w preparacie, powodując spadek pH, który zmienia kolor wskaźnika fenolowego z czerwonego na żółty. Inne organizmy, takie jak Shigellae, nie fermentują laktozy ani nie redukują tiosiarczanu, więc wyglądają jak czyste czerwone kolonie bez czernienia.
Technika
1. Badana próbka powinna zostać najpierw wzbogacona przy użyciu odpowiednich pożywek i warunków inkubacji.
2. Używając pętli mikrobiologicznej, subkulturę z bulionu wzbogacającego na agarze XLT-4.
3. Inkubować płytki aerobowo w temperaturze 35–37 ° C i badać wzrost po 18–24 godzinach i 48 godzinach.
Agar XLT-4 zawiera Tergitol ™ 4, który działa hamująco na wiele organizmów flory tła, które mogą rosnąć i powodować problemy z różnicowaniem na innych podłożach do hodowli salmonelli. Ta zwiększona selektywność pozwala na znaczny wzrost odzyskiwania salmonelli, przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby fałszywie dodatnich podejrzanych kolonii. Wykazano, że agar XLT-4 oszczędza czas i koszty dalszej identyfikacji fałszywie przypuszczalnych pozytywnych kolonii w porównaniu z innymi podłożami do posiewu salmonelli2.
Wygląd:
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: przezroczysty czerwony żel
Warunki przechowywania i okres ważności
Odwodnione podłoże należy przechowywać w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowaną pożywkę można przechowywać do 2 tygodni w temperaturze 2–8 ° C.