wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Mannitol Egg Yolk Polymyxin Agar (MYP Agar), pożywka sypka

Najczęściej kupowane

HitMetanol CZDA [67-56-1]
Metanol CZDA [67-56-1]20,30 zł brutto16,50 zł netto
HitDimetylu sulfotlenek CZDA [67-68-5]
Dimetylu sulfotlenek CZDA [67-68-5]190,65 zł brutto155,00 zł netto
1234

Nowości w sklepie chemicznym on-line

Wykrywacz rurkowy tlenku węgla 0,01%
Wykrywacz rurkowy tlenku węgla 0,01%206,64 zł brutto168,00 zł netto
Wykrywacz rurkowy ditlenku węgla 1%
Wykrywacz rurkowy ditlenku węgla 1%153,50 zł brutto124,80 zł netto
Tris hcl [1185-53-1] CZDA
Tris hcl [1185-53-1] CZDA35,52 zł brutto28,88 zł netto
Potasu fluoroboran  [14075-53-7] CZDA
Potasu fluoroboran [14075-53-7] CZDA32,15 zł brutto26,14 zł netto
Kwas solny 0,05mol/l w propanolu
Kwas solny 0,05mol/l w propanolu67,58 zł brutto54,94 zł netto
123456
Mannitol Egg Yolk Polymyxin Agar (MYP Agar), pożywka sypka

Mannitol Egg Yolk Polymyxin Agar (MYP Agar), pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0929B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 262,48 zł

Cena netto: 243,04 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
MYP AGAR (agn polimyksyny z żółtkiem jaja)

KOD: CM0929

Pożywka do zliczania Bacillus cereus w próbkach żywności.

Typowa formuła * gm / litr

Ekstrakt z mięsa 1.0

Pepton 10,0

Mannitol 10,0

Chlorek sodu 10,0

Czerwony fenol 0,025

Agar 12,0

pH 7,2 ± 0,2 w 25 ° C

 
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia 

Zawiesić 21,5 g w 450 ml wody destylowanej i delikatnie doprowadzić do wrzenia w celu rozpuszczenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Ochłodzić do około 49 ° C i aseptycznie dodać 50 ml emulsji żółtka jaja SR0047 i 1 fiolkę suplementu polimyksyny B SR0099, odtworzonego zgodnie z zaleceniami. Dobrze wymieszaj i przelej do sterylnych szalek Petriego.

Opis
Bacillus cereus został uznany za czynnik powodujący zatrucia pokarmowe od lat 50. XX wieku. Wiele wczesnych technik izolacji wykorzystywało agar z krwią, opierając się na hemolizie i morfologii kolonii w celu wykrycia podejrzanego Bacillus cereus, a następnie szereg testów w celu potwierdzenia. Główny problem z tymi pożywkami polegał na tym, że nie były one selektywne i na ogół były przydatne tylko w wykrywaniu dużej liczby Bacillus cereus.
Bacillus cereus jest Gram-dodatnim, pręcikowym, fakultatywnie tlenowym organizmem zarodnikowym. Komórki są duże (3,5 mm) i czasami tworzą krótkie łańcuchy lub długie łańcuchy z centralnymi do końcowych zarodnikami elipsoidalnymi, które nie rozszerzają komórki. Nie zabarwione globule w komórkach występują, gdy są hodowane na podłożu zawierającym glukozę.

Chociaż obecność Bacillus cereus została ustalona w żywności związanej z wybuchem choroby od wczesnych lat XX wieku1, jej rola jako czynnika sprawczego w zatruciu pokarmowym została ustalona dopiero w latach 50. XX wieku.

Dwa odrębne zespoły, wymiotny i biegunka, mogą wystąpić w chorobach przenoszonych przez żywność Bacillus cereus, związanych z dwoma różnymi metabolitami. Rodzaj choroby biegunkowej jest spowodowany przez białko nietrwałe termicznie, o wysokiej masie cząsteczkowej, natomiast typ wymiotny (wymiotny) jest spowodowany przez stabilny cieplnie peptyd o niskiej masie cząsteczkowej2.

Z biegunką związana jest szeroka gama produktów spożywczych, w tym potrawy na bazie mięsa, zupy, warzywa, budynie i sosy2. Zespół wymiotny wydaje się być związany z bardziej ograniczoną gamą pokarmów, przy czym około 95% wszystkich przypadków dotyczy smażonego lub gotowanego ryżu3. Żywność związana z chorobami wywołanymi przez Bacillus cereus zwykle zawiera co najmniej 105 cfu / g, chociaż około 10% ognisk było związanych z żywnością zawierającą mniej niż to2. W prawie wszystkich przypadkach zarzucane jedzenie było przetrzymywane zbyt długo w niezadowalających temperaturach przechowywania.

MYP Agar to selektywne i różnicujące podłoże opracowane przez Mossel i in. 4. Cechy diagnostyczne pożywki polegają na tym, że Bacillus cereus nie wykorzystuje mannitolu i zdolności większości szczepów do wytwarzania fosfolipazy C. Pożywka jest selektywna poprzez dodanie polimyksyny B, która będzie hamować bakterie Gram-ujemne. Agar MYP okazał się bardzo skuteczny w wykrywaniu B. cereus, nawet w przypadku tak trudnych proporcji jak jedna komórka Bacillus cereus do 106 komórek innych organizmów4.

Technika
Wysuszyć powierzchnię podłoża agarowego. Przygotuj próbkę żywności, przygotowując odpowiednie rozcieńczenia w wodzie peptonowej CM0009.
Rozprowadź 0,1 ml tych rozcieńczeń na powierzchni płytki agarowej za pomocą sterylnego szklanego rozpylacza.
Inkubować w 30 ° C przez 18-40 godzin.

Policz liczbę typowych kolonii i oblicz liczbę żywych.

Typowe kolonie Bacillus cereus są szorstkie i suche z jasnoróżowym tłem otoczonym osadem żółtka jaja.

Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Suplement polimyksyny B SR0099 należy przechowywać w temperaturze 2–8 ° C.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: Żel w kolorze czerwonym

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Pozostałe produkty z kategorii
Bile Aesculin Agar, pożywka sypka

Bile Aesculin Agar, pożywka sypka

2 815,25 zł brutto2 288,82 zł netto
Mycoplasma Agar Base, pożywka sypka

Mycoplasma Agar Base, pożywka sypka

1 302,98 zł brutto1 059,33 zł netto
MSRV Agar  (ISO), pożywka sypka

MSRV Agar (ISO), pożywka sypka

450,91 zł brutto366,59 zł netto
Mueller-Hinton Broth, pożywka sypka

Mueller-Hinton Broth, pożywka sypka

805,05 zł brutto745,42 zł netto
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2025
ostatnio oglądane produkty
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu