MYP AGAR (agn polimyksyny z żółtkiem jaja)
KOD: CM0929
Pożywka do zliczania Bacillus cereus w próbkach żywności.
Typowa formuła * gm / litr
Ekstrakt z mięsa 1.0
Pepton 10,0
Mannitol 10,0
Chlorek sodu 10,0
Czerwony fenol 0,025
Agar 12,0
pH 7,2 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 21,5 g w 450 ml wody destylowanej i delikatnie doprowadzić do wrzenia w celu rozpuszczenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Ochłodzić do około 49 ° C i aseptycznie dodać 50 ml emulsji żółtka jaja SR0047 i 1 fiolkę suplementu polimyksyny B SR0099, odtworzonego zgodnie z zaleceniami. Dobrze wymieszaj i przelej do sterylnych szalek Petriego.
Opis
Bacillus cereus został uznany za czynnik powodujący zatrucia pokarmowe od lat 50. XX wieku. Wiele wczesnych technik izolacji wykorzystywało agar z krwią, opierając się na hemolizie i morfologii kolonii w celu wykrycia podejrzanego Bacillus cereus, a następnie szereg testów w celu potwierdzenia. Główny problem z tymi pożywkami polegał na tym, że nie były one selektywne i na ogół były przydatne tylko w wykrywaniu dużej liczby Bacillus cereus.
Bacillus cereus jest Gram-dodatnim, pręcikowym, fakultatywnie tlenowym organizmem zarodnikowym. Komórki są duże (3,5 mm) i czasami tworzą krótkie łańcuchy lub długie łańcuchy z centralnymi do końcowych zarodnikami elipsoidalnymi, które nie rozszerzają komórki. Nie zabarwione globule w komórkach występują, gdy są hodowane na podłożu zawierającym glukozę.
Chociaż obecność Bacillus cereus została ustalona w żywności związanej z wybuchem choroby od wczesnych lat XX wieku1, jej rola jako czynnika sprawczego w zatruciu pokarmowym została ustalona dopiero w latach 50. XX wieku.
Dwa odrębne zespoły, wymiotny i biegunka, mogą wystąpić w chorobach przenoszonych przez żywność Bacillus cereus, związanych z dwoma różnymi metabolitami. Rodzaj choroby biegunkowej jest spowodowany przez białko nietrwałe termicznie, o wysokiej masie cząsteczkowej, natomiast typ wymiotny (wymiotny) jest spowodowany przez stabilny cieplnie peptyd o niskiej masie cząsteczkowej2.
Z biegunką związana jest szeroka gama produktów spożywczych, w tym potrawy na bazie mięsa, zupy, warzywa, budynie i sosy2. Zespół wymiotny wydaje się być związany z bardziej ograniczoną gamą pokarmów, przy czym około 95% wszystkich przypadków dotyczy smażonego lub gotowanego ryżu3. Żywność związana z chorobami wywołanymi przez Bacillus cereus zwykle zawiera co najmniej 105 cfu / g, chociaż około 10% ognisk było związanych z żywnością zawierającą mniej niż to2. W prawie wszystkich przypadkach zarzucane jedzenie było przetrzymywane zbyt długo w niezadowalających temperaturach przechowywania.
MYP Agar to selektywne i różnicujące podłoże opracowane przez Mossel i in. 4. Cechy diagnostyczne pożywki polegają na tym, że Bacillus cereus nie wykorzystuje mannitolu i zdolności większości szczepów do wytwarzania fosfolipazy C. Pożywka jest selektywna poprzez dodanie polimyksyny B, która będzie hamować bakterie Gram-ujemne. Agar MYP okazał się bardzo skuteczny w wykrywaniu B. cereus, nawet w przypadku tak trudnych proporcji jak jedna komórka Bacillus cereus do 106 komórek innych organizmów4.
Technika
Wysuszyć powierzchnię podłoża agarowego. Przygotuj próbkę żywności, przygotowując odpowiednie rozcieńczenia w wodzie peptonowej CM0009.
Rozprowadź 0,1 ml tych rozcieńczeń na powierzchni płytki agarowej za pomocą sterylnego szklanego rozpylacza.
Inkubować w 30 ° C przez 18-40 godzin.
Policz liczbę typowych kolonii i oblicz liczbę żywych.
Typowe kolonie Bacillus cereus są szorstkie i suche z jasnoróżowym tłem otoczonym osadem żółtka jaja.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Suplement polimyksyny B SR0099 należy przechowywać w temperaturze 2–8 ° C.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: Żel w kolorze czerwonym