wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Mannitol Egg Yolk Polymyxin Agar (MYP Agar), pożywka sypka

Najczęściej kupowane

1234

Nowości w sklepie chemicznym on-line

Glin metal granulki 1-3mm [7429-90-5]
Glin metal granulki 1-3mm [7429-90-5]30,12 zł brutto24,49 zł netto
Amonu jodek [12027-06-4] CZ
Amonu jodek [12027-06-4] CZ56,10 zł brutto45,61 zł netto
Imidazol [288-32-4]
Imidazol [288-32-4]56,10 zł brutto45,61 zł netto
Wykrywacz rurkowy dymny206,64 zł brutto168,00 zł netto
R-r buforowy redox 500mv barwiony64,40 zł brutto52,36 zł netto
Kwas wersenowy r-r 0,01mol/l-sól sodowa58,38 zł brutto47,46 zł netto
123456
Mannitol Egg Yolk Polymyxin Agar (MYP Agar), pożywka sypka

Mannitol Egg Yolk Polymyxin Agar (MYP Agar), pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0929B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 262,48 zł

Cena netto: 243,04 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
MYP AGAR (agn polimyksyny z żółtkiem jaja)

KOD: CM0929

Pożywka do zliczania Bacillus cereus w próbkach żywności.

Typowa formuła * gm / litr

Ekstrakt z mięsa 1.0

Pepton 10,0

Mannitol 10,0

Chlorek sodu 10,0

Czerwony fenol 0,025

Agar 12,0

pH 7,2 ± 0,2 w 25 ° C

 
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia 

Zawiesić 21,5 g w 450 ml wody destylowanej i delikatnie doprowadzić do wrzenia w celu rozpuszczenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Ochłodzić do około 49 ° C i aseptycznie dodać 50 ml emulsji żółtka jaja SR0047 i 1 fiolkę suplementu polimyksyny B SR0099, odtworzonego zgodnie z zaleceniami. Dobrze wymieszaj i przelej do sterylnych szalek Petriego.

Opis
Bacillus cereus został uznany za czynnik powodujący zatrucia pokarmowe od lat 50. XX wieku. Wiele wczesnych technik izolacji wykorzystywało agar z krwią, opierając się na hemolizie i morfologii kolonii w celu wykrycia podejrzanego Bacillus cereus, a następnie szereg testów w celu potwierdzenia. Główny problem z tymi pożywkami polegał na tym, że nie były one selektywne i na ogół były przydatne tylko w wykrywaniu dużej liczby Bacillus cereus.
Bacillus cereus jest Gram-dodatnim, pręcikowym, fakultatywnie tlenowym organizmem zarodnikowym. Komórki są duże (3,5 mm) i czasami tworzą krótkie łańcuchy lub długie łańcuchy z centralnymi do końcowych zarodnikami elipsoidalnymi, które nie rozszerzają komórki. Nie zabarwione globule w komórkach występują, gdy są hodowane na podłożu zawierającym glukozę.

Chociaż obecność Bacillus cereus została ustalona w żywności związanej z wybuchem choroby od wczesnych lat XX wieku1, jej rola jako czynnika sprawczego w zatruciu pokarmowym została ustalona dopiero w latach 50. XX wieku.

Dwa odrębne zespoły, wymiotny i biegunka, mogą wystąpić w chorobach przenoszonych przez żywność Bacillus cereus, związanych z dwoma różnymi metabolitami. Rodzaj choroby biegunkowej jest spowodowany przez białko nietrwałe termicznie, o wysokiej masie cząsteczkowej, natomiast typ wymiotny (wymiotny) jest spowodowany przez stabilny cieplnie peptyd o niskiej masie cząsteczkowej2.

Z biegunką związana jest szeroka gama produktów spożywczych, w tym potrawy na bazie mięsa, zupy, warzywa, budynie i sosy2. Zespół wymiotny wydaje się być związany z bardziej ograniczoną gamą pokarmów, przy czym około 95% wszystkich przypadków dotyczy smażonego lub gotowanego ryżu3. Żywność związana z chorobami wywołanymi przez Bacillus cereus zwykle zawiera co najmniej 105 cfu / g, chociaż około 10% ognisk było związanych z żywnością zawierającą mniej niż to2. W prawie wszystkich przypadkach zarzucane jedzenie było przetrzymywane zbyt długo w niezadowalających temperaturach przechowywania.

MYP Agar to selektywne i różnicujące podłoże opracowane przez Mossel i in. 4. Cechy diagnostyczne pożywki polegają na tym, że Bacillus cereus nie wykorzystuje mannitolu i zdolności większości szczepów do wytwarzania fosfolipazy C. Pożywka jest selektywna poprzez dodanie polimyksyny B, która będzie hamować bakterie Gram-ujemne. Agar MYP okazał się bardzo skuteczny w wykrywaniu B. cereus, nawet w przypadku tak trudnych proporcji jak jedna komórka Bacillus cereus do 106 komórek innych organizmów4.

Technika
Wysuszyć powierzchnię podłoża agarowego. Przygotuj próbkę żywności, przygotowując odpowiednie rozcieńczenia w wodzie peptonowej CM0009.
Rozprowadź 0,1 ml tych rozcieńczeń na powierzchni płytki agarowej za pomocą sterylnego szklanego rozpylacza.
Inkubować w 30 ° C przez 18-40 godzin.

Policz liczbę typowych kolonii i oblicz liczbę żywych.

Typowe kolonie Bacillus cereus są szorstkie i suche z jasnoróżowym tłem otoczonym osadem żółtka jaja.

Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Suplement polimyksyny B SR0099 należy przechowywać w temperaturze 2–8 ° C.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: Żel w kolorze czerwonym

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Pozostałe produkty z kategorii
Bolton Broth Base, pożywka sypka

Bolton Broth Base, pożywka sypka

576,17 zł brutto468,43 zł netto
R2A Agar, pożywka sypka

R2A Agar, pożywka sypka

547,17 zł brutto444,85 zł netto
Anaerobe Basal Broth, pożywka sypka

Anaerobe Basal Broth, pożywka sypka

2 500,28 zł brutto2 500,28 zł netto
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2025
ostatnio oglądane produkty
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu