AGAR MRS (ISO) (DE MAN, ROGOSA i SHARPE)
Kod: CM1153
Opracowana przez ISO wersja pożywki MRS do hodowli bakterii kwasu mlekowego z pożywienia.
Typowa formuła * gm / litr
Enzymatyczne trawienie kazeiny 10
Ekstrakt z mięsa 10
Ekstrakt drożdżowy 4
Cytrynian triamonu 2)
Octan sodowy 5
Siedmiowodny siarczan magnezu 0.2
Tetrahydrat siarczanu manganu 0,05
Wodorofosforan potasu 2)
Mono-oleinian sorbitanu 1.08
Glukoza 20
Agar 12.4
CAŁKOWITY 66,73 g / l
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 66,73 g w 1 litrze wody destylowanej. Zagotuj, aby całkowicie rozpuścić medium. Nalej do probówek, butelek lub kolb i sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Selektywność można zmienić przez dostosowanie pH.
Opis
Formułę MRS opracowali de Man, Rogosa i Sharpe1 w 1960 r., Aby zastąpić składnik zmienny (sok pomidorowy), a jednocześnie zapewnić pożywkę, która wspiera dobry wzrost bakterii mlekowych w produktach mlecznych, nawet tych szczepów, które wykazały słabe wyniki wzrost w istniejących mediach. Pożywka MRS jest lepsza niż pożywka z soku pomidorowego Briggs2 i pożywka z soku pomidorowego z ekstraktu mięsnego de Man. Daje bardziej obfity wzrost wszystkich szczepów bakterii mlekowych, zwłaszcza trudnych i wolno rosnących szczepów Lactobacillus brevis i Lactobacillus fermenti.
Agar MRS (ISO) zaprojektowano tak, aby był zgodny z recepturą określoną w ISO 15214: 1998 Horyzontalna metoda zliczania bakterii mezofilowych kwasu mlekowego - technika zliczania kolonii w 30 ° C. Pożywka ta sprzyja rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, w tym gatunków następujących rodzajów: Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus i Leuconostoc. Wszystkie te gatunki mogą wytwarzać kwas mlekowy w znacznych ilościach. Są Gram-dodatnie, ujemne pod względem katalazy i oksydazy i są wybredne w zakresie wymagań żywieniowych. Wzrost jest znacznie poprawiony przez warunki mikroaerobowe (5% CO2).
Jeśli zanieczyszczenie drożdżami i pleśnią w próbce żywności budzi obawy (na przykład w suchych kiełbasach), zaleca się dodanie kwasu sorbinowego do podłoża w celu zwiększenia hamowania. Dodając 0,1 mg klindamycyny i 10 mg cyprofloksacyny na litr, można uzyskać selektywne oznaczanie Lactobacillus acidophilus w produktach mlecznych (zgodnie z normami ISO 20128). Agar MRS (ISO) można zakwasić do pH 5,4 w celu policzenia Lactobacillus bulgaris w jogurcie.
Technika
Przygotuj podłoże MRS (ISO), zawieszając 33,35 g na 500 ml wody destylowanej i podgrzewaj, aby całkowicie się rozpuściło. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Ochłodzić do 50 ° C, dobrze wymieszać i wlać do sterylnych szalek Petriego.
Dodaj próbkę żywności do rozcieńczalnika, jak określono w ISO 6887-1, i przetwarzaj w `` Stomacher '' przez 30 sekund lub alternatywnie zważ próbkę do rozcieńczalnika i pozostaw na 30 minut okresowo wstrząsając
Zaszczepić 0,1 ml przygotowanej próbki na przygotowaną powierzchnię podłoża i rozprowadzić
Inkubować płytki w atmosferze mikroaerofilowej (5% CO2) w temperaturze 30 ± 1 ° C i badać po 3 dniach (72 godzinach)
Zgłoś jako liczbę kolonii na gram jedzenia
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: proszek w kolorze ciemnej słomy
Przygotowane podłoże: żel w kolorze pomarańczowym / brązowym