wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » MRS (ISO) Agar, pożywka sypka
MRS (ISO) Agar, pożywka sypka

MRS (ISO) Agar, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM1153B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 311,37 zł

Cena netto: 253,15 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
AGAR MRS (ISO) (DE MAN, ROGOSA i SHARPE)
Kod: CM1153

Opracowana przez ISO wersja pożywki MRS do hodowli bakterii kwasu mlekowego z pożywienia.

Typowa formuła * gm / litr

Enzymatyczne trawienie kazeiny 10

Ekstrakt z mięsa 10

Ekstrakt drożdżowy 4

Cytrynian triamonu 2)

Octan sodowy 5

Siedmiowodny siarczan magnezu 0.2

Tetrahydrat siarczanu manganu 0,05

Wodorofosforan potasu 2)

Mono-oleinian sorbitanu 1.08

Glukoza 20

Agar 12.4

CAŁKOWITY 66,73 g / l

* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia 
Zawiesić 66,73 g w 1 litrze wody destylowanej. Zagotuj, aby całkowicie rozpuścić medium. Nalej do probówek, butelek lub kolb i sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Selektywność można zmienić przez dostosowanie pH.

Opis
Formułę MRS opracowali de Man, Rogosa i Sharpe1 w 1960 r., Aby zastąpić składnik zmienny (sok pomidorowy), a jednocześnie zapewnić pożywkę, która wspiera dobry wzrost bakterii mlekowych w produktach mlecznych, nawet tych szczepów, które wykazały słabe wyniki wzrost w istniejących mediach. Pożywka MRS jest lepsza niż pożywka z soku pomidorowego Briggs2 i pożywka z soku pomidorowego z ekstraktu mięsnego de Man. Daje bardziej obfity wzrost wszystkich szczepów bakterii mlekowych, zwłaszcza trudnych i wolno rosnących szczepów Lactobacillus brevis i Lactobacillus fermenti.

Agar MRS (ISO) zaprojektowano tak, aby był zgodny z recepturą określoną w ISO 15214: 1998 Horyzontalna metoda zliczania bakterii mezofilowych kwasu mlekowego - technika zliczania kolonii w 30 ° C. Pożywka ta sprzyja rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, w tym gatunków następujących rodzajów: Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus i Leuconostoc. Wszystkie te gatunki mogą wytwarzać kwas mlekowy w znacznych ilościach. Są Gram-dodatnie, ujemne pod względem katalazy i oksydazy i są wybredne w zakresie wymagań żywieniowych. Wzrost jest znacznie poprawiony przez warunki mikroaerobowe (5% CO2).

Jeśli zanieczyszczenie drożdżami i pleśnią w próbce żywności budzi obawy (na przykład w suchych kiełbasach), zaleca się dodanie kwasu sorbinowego do podłoża w celu zwiększenia hamowania. Dodając 0,1 mg klindamycyny i 10 mg cyprofloksacyny na litr, można uzyskać selektywne oznaczanie Lactobacillus acidophilus w produktach mlecznych (zgodnie z normami ISO 20128). Agar MRS (ISO) można zakwasić do pH 5,4 w celu policzenia Lactobacillus bulgaris w jogurcie.

Technika
Przygotuj podłoże MRS (ISO), zawieszając 33,35 g na 500 ml wody destylowanej i podgrzewaj, aby całkowicie się rozpuściło. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Ochłodzić do 50 ° C, dobrze wymieszać i wlać do sterylnych szalek Petriego.
Dodaj próbkę żywności do rozcieńczalnika, jak określono w ISO 6887-1, i przetwarzaj w `` Stomacher '' przez 30 sekund lub alternatywnie zważ próbkę do rozcieńczalnika i pozostaw na 30 minut okresowo wstrząsając
Zaszczepić 0,1 ml przygotowanej próbki na przygotowaną powierzchnię podłoża i rozprowadzić
Inkubować płytki w atmosferze mikroaerofilowej (5% CO2) w temperaturze 30 ± 1 ° C i badać po 3 dniach (72 godzinach)
Zgłoś jako liczbę kolonii na gram jedzenia
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Wygląd
Medium odwodnione: proszek w kolorze ciemnej słomy
Przygotowane podłoże: żel w kolorze pomarańczowym / brązowym

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu