wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Pre-Suplemented DRBC (ISO) Agar, pożywka sypka
Pre-Suplemented DRBC (ISO) Agar, pożywka sypka

Pre-Suplemented DRBC (ISO) Agar, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM1149B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 593,13 zł

Cena netto: 482,22 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
Wstępnie uzupełniony agar Dichloran Rose-bengal Chloramfenikol (DRBC) (ISO)
Kod: CM1149

Wstępnie uzupełniony agar chloramfenikolowo-dichlorometanowo-różany (ISO 21527-1) jest selektywnym podłożem dla drożdży i pleśni związanych z psuciem się żywności.

Typowa formuła * gm / litr

Pepton 5.0

Glukoza 10,0

Dwuwodorofosforan potasu 1.0

Siarczan magnezu 0,5

Dichloran 0,002

Bengal różany 0,025

Agar 15,0

Chloramfenikol 0,1

pH 5,6 ± 0,2 przy 25 ° C

* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia
Zawiesić 15,75 g na 500 ml (31,5 g / l) wody destylowanej i ogrzać do całkowitego rozpuszczenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Ochłodzić do 50 ° C, dobrze wymieszać i wlać do sterylnych szalek Petriego. Zaleca się dozowanie sproszkowanego medium do pojemników pod wyciągiem z powodu chloramfenikolu w bazie medium.

Opis
Dichloran Rose-Bengal Chloramphenicol (DRBC) (ISO) jest odwodnionym podłożem hodowlanym opracowanym zgodnie z BS ISO 21527-1: 2008 Mikrobiologia żywności i pasz dla zwierząt - Oznaczanie drożdży i pleśni Część 1 Technika liczenia kolonii w produktach o> 0,95 aktywność wody 1. Został zaprojektowany jako selektywny ośrodek do izolacji i liczenia żywotnych drożdży i pleśni w produktach spożywczych o aktywności wody powyżej 0,95 aW. DRBC (ISO) jest modyfikacją oryginalnego podłoża Rose-Bengal Chloramphenicol Medium2 i różni się tym, że zawartość Rose-Bengal została zoptymalizowana poprzez dodanie Dichloranu i zmianę pH na 5,6. Łączny efekt tych modyfikacji polega na dalszym hamowaniu wzrostu bakterii, hamowaniu rozprzestrzeniania się pleśni, takich jak Rhizopus i Mucor, i uczynienie podłoża zdolnym do wspierania wzrostu gatunków, których nie można wyizolować na agarze chloramfenikolowym Rose-Bengal lub agarowym dekstrozie ziemniaczanej. Włączenie chloramfenikolu do tego podłoża hamuje wzrost bakterii, umożliwiając rozwój pleśni i drożdży. Hamowanie rozprzestrzeniania się pleśni i ograniczenie ich wielkości kolonii skutkuje lepszym policzeniem i wykrywaniem. Obniżone pH agaru DRBC (ISO) zwiększa hamowanie drożdży przez bengal różany.

Wstępnie uzupełniony agar DRBC (ISO) zawiera 0,1 g na litr chloramfenikolu w bazie agaru. Eliminuje to potrzebę suplementacji i obchodzenia się z chloramfenikolem. Przed rozpoczęciem obsługi zapoznaj się z kartą charakterystyki tego produktu.

Technika
Przygotuj nośnik DRBC (ISO) zgodnie z instrukcją
Dodaj próbkę żywności do 0,1% wody peptonowej i przetwarzaj w urządzeniu Stomacher przez 30 sekund3 lub alternatywnie zważ w 0,1% wodzie peptonowej i odstaw na 30 minut okresowo wstrząsając4.
Zaszczepić 0,1 ml przygotowanej próbki na agarze DRBC (ISO) i rozprowadzić za pomocą sterylnego rozrzutnika
Inkubować płytki w 25 ° C i badać po 3, 4 i 5 dniach.
Podać jako liczbę jednostek tworzących kolonię gram jedzenia.
Tam, gdzie dochodzi do przerostu bakterii w niektórych produktach (surowe mięso), zaleca się chlorowodorek chlortetracykliny w stężeniu 50 mg / l (rozpuszczony w wodzie i sterylizowany przez filtrację).

Instrukcje przechowywania
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i zużyć przed upływem terminu ważności

Wygląd
Medium odwodnione: różowy, sypki proszek
Przygotowane medium: różowy żel

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu