MIĘSA GOTOWANEGO MEDIUM
Kod: CM0081
doskonałe podłoże do pierwotnego wzrostu i utrzymania organizmów tlenowych i beztlenowych
Typowa formuła * gm / litr
Mięsień sercowy 454,0
Pepton 10,0
Proszek „Lab-Lemco” 10,0
Chlorek sodu 5.0
Glukoza 2.0
pH 7,2 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 10 g w 100 ml wody destylowanej (lub 1 g ilości w 10 ml objętości wody w probówkach). Pozostaw na 15 minut, aż cząstki mięsa zostaną dokładnie zwilżone. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Nie schładzaj szybko butelek, ponieważ ebullition wyrzuci cząsteczki mięsa z pojemników.
Opis
Pożywka gotowana Mięso przygotowane z tkanki serca jest dobrze ugruntowanym podłożem do hodowli organizmów beztlenowych i tlenowych1.
Ma zdolność inicjowania wzrostu bakterii z bardzo małej inokuli i utrzymania żywotności kultur przez długi okres czasu. Mieszane kultury bakterii przeżywają w Pożywce Mięsa Gotowanego bez wypierania wolniej rosnących organizmów. Produkty wzrostu nie niszczą szybko zaszczepionych organizmów i dlatego są doskonałym podłożem do przechowywania bakterii tlenowych i beztlenowych.
Dodatek glukozy do preparatu umożliwia szybki, intensywny wzrost bakterii beztlenowych w krótkim czasie i prowadzi do szybszej identyfikacji ważnych beztlenowców. Poprawiony wzrost poprawia również identyfikację GLC bakterii beztlenowych.
Lepsza klarowność bulionu supernatantu pozwala na wcześniejsze wykrycie wzrostu, szczególnie w połączeniu ze zwiększonym wzrostem większości organizmów. Wolniej rosnące izolaty przyniosą wykrywalny wzrost w ciągu 45 godzin inkubacji.
Technika
Kultura beztlenowa
Zaleca się stosowanie świeżo odtworzonego i sterylnego podłoża, które zaszczepia się, gdy tylko ostygnie do około 35 ° C. Rurki, które nie są używane w dniu przygotowania, należy umieścić w łaźni z wrzącą wodą lub na parze na około 15 minut w celu usunięcia rozpuszczonego tlenu. Powinny pozostawić je do ostygnięcia bez mieszania, a następnie zaszczepić.
Inokulację należy wykonać w pobliżu dna probówki w cząstkach mięsa.
Clostridia można podzielić na dwie główne grupy według ich działania na podłożu.
(i) Organizmy sacharolityczne
Występuje szybka produkcja kwasu i gazu, ale brak trawienia mięsa. Kultury mogą mieć lekko kwaśny zapach z zaczerwienionym białkiem.
(ii) Organizmy proteolityczne
Proteoliza powoduje rozkład mięsa z powstawaniem cuchnących związków siarki i czernieniem. Jednak niektóre szczepy sacharolityczne wytwarzają również siarkowodór, który powoduje czernienie, ale w mniejszym stopniu.
Kultura aerobowa
Probówkę z medium inkubuje się z luźną nasadką i nie jest wymagane uszczelnienie. Tlenowce rosną na górze, podczas gdy więcej gatunków beztlenowych rośnie głębiej w podłożu.
Inkubacja
Organizmy tlenowe
Inkubować do 7 dni w 35 ° C z poluzowanymi zakrętkami. Codziennie sprawdzaj mętność, gaz lub zmiany w cząstkach mięsa.
Organizmy beztlenowe
Użyj świeżo zredukowanej pożywki i inkubuj do 21 dni w 35 ° C. Codziennie sprawdzaj zmiany w medium. Twórz filmy i subkultury w odstępach czasu.
Utrzymanie kultur podstawowych
Po początkowej inkubacji trzymać w temperaturze pokojowej w temperaturze 35 ° C. Subkultura co 4-6 miesięcy.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze pokojowej, w ciemności, z dokręconymi nakrętkami przez okres do 6 miesięcy.
Wygląd
Pożywka odwodniona: brązowe granulki
Przygotowane podłoże: ciemna słoma z brązowymi granulkami