BUFOROWANA WODA PEPTONOWA
Kod: CM0509
podłoże przed wzbogaceniem stosowane przed selektywnym wzbogacaniem w celu izolacji gatunków Salmonella z żywności
Typowa formuła * gm / litr
Pepton 10,0
Chlorek sodu 5.0
Fosforan disodowy 3.5
Dwuwodorofosforan potasu 1.5
pH 7,2 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Dodaj 20 g do 1 litra wody destylowanej. Dobrze wymieszaj i rozprowadź w końcowych pojemnikach. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Niezwykle ważne jest, aby używana woda destylowana była wysokiej jakości o niskiej zawartości minerałów / przewodności.
Opis
Woda peptonowa buforowana przez tlenki może być stosowana jako pożywka wstępnego wzbogacania, przed selektywnym wzbogacaniem w izolacji salmonelli od żywności. Zapewnia również warunki do resuscytacji komórek, które zostały uszkodzone w wyniku procesów konserwacji żywności.
Edel i Kampelmacher1 zauważyli, że podśmiertelne uszkodzenie salmonelli może wystąpić w wielu procesach żywieniowych. W badaniu obejmującym izolację salmonelli z mięsa, które zostało sztucznie skażone organizmami z obrażeniami subletnymi, wstępne wzbogacenie w buforowanej wodzie peptonowej w 37 ° C przez 18 godzin przed selekcją w Brilliant Green Tetrathionate Bile Broth wykazało lepsze wyniki w porównaniu z metodą bezpośredniej selekcji . Pietzsch2 stwierdził, że izolacja salmonelli uległa znacznej poprawie dzięki wstępnemu wzbogaceniu próbek jaj w buforowanej wodzie peptonowej w 37 ° C przez 18 godzin, a następnie inkubacji 10 ml tej próbki w 100 ml bulionu selenitowego z cystyną (CM0699) lub bulionu tetrationianowego Mullera-Kauffmanna ( CM0343) w 43 ° C przez 48 godzin.
Sadovski3 podał, że w eksperymentach obejmujących izolację salmonelli z mrożonych warzyw szybki spadek pH przy użyciu bulionu laktozowego4 jako pożywki wzbogacającej był szkodliwy dla odzyskiwania salmonelli. Było to spowodowane zwiększoną wrażliwością na niskie pH uszkodzonych przez zamrażanie salmonelli, które mogą zanieczyścić mrożone warzywa. Wstępne wzbogacenie w buforowaną wodę peptonową utrzymywało wysokie pH przez okres 24 godzin inkubacji. Tkanka roślinna ma niską pojemność buforową, a medium pokonało ten problem.
Zbadano skrócony czas wzbogacania wynoszący 6 godzin5, ale w okolicznościach, w których badano silnie zanieczyszczone materiały, zaleca się dodanie 0,1 g zieleni malachitowej na litr zbuforowanej wody peptonowej. Nie należy stosować zieleni malachitowej, jeżeli w badanym materiale może występować Salmonella Typhi. Dodanie jest ważne, gdy niewielka liczba salmonelli może ulec wydłużeniu z powodu wzrostu konkurencyjnego i może nie osiągnąć minimalnej liczby dla udanej izolacji.
W przypadku produktów kakaowych włączenie kazeiny do pożywki wstępnego wzbogacania jest konieczne, aby zahamować działanie substancji bakteriobójczych obecnych w kakao6. Porównawcze wspólne badanie potwierdziło wartość dodania kazeiny i zieleni malachitowej do buforowanej wody peptonowej podczas badania pyłu ziaren kakaowych i czekolady pod kątem Salmonelli 7. Kontrola jakości buforowanej wody peptonowej CM0509 obejmuje testowanie zgodnie z ISO 6579 i ISO 11133: 20149.
Technika izolacji Salmonelli
Buforowaną wodę peptonową można stosować zgodnie z opublikowanymi standardowymi metodologiami. Aby zachować zgodność z metodologią ISO, należy użyć buforowanej wody peptonowej (ISO) (CM1049) i zapoznać się z odpowiednią normą ISO 8.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnioną pożywkę w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed upływem terminu ważności etykiety.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze pokojowej.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: roztwór o jasnym słomie