AGAR Z LAKTOZY FIOLETOWEJ CZERWONEJ ŻÓŁCI
Kod: CM0107
Selektywny ośrodek zawierający laktozę do wykrywania i liczenia organizmów z grupy coli w wodzie, żywności i produktach mlecznych.
Typowa formuła * gm / litr
Ekstrakt drożdżowy 3.0
Pepton 7.0
Chlorek sodu 5.0
Sole żółciowe nr 3 1.5
Laktoza 10,0
Neutralny czerwony 0,03
Krystaliczny fiolet 0,002
Agar 12,0
pH 7,4 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 38,5 g w 1 litrze wody destylowanej. Doprowadzić do wrzenia. Kontynuuj gotowanie przez 2 minuty lub przez minimalny czas niezbędny do całkowitego rozpuszczenia i upewnij się, że nie pozostały żadne plamki nietopionego agaru. Żadna dalsza sterylizacja nie jest konieczna ani pożądana. Dobrze wymieszaj przed nalaniem.
Opis
Agar laktozowy z fioletowo-czerwoną żółcią jest selektywnym podłożem do wykrywania i liczenia organizmów z grupy coli. Pożywkę zastosowano do oznaczenia zawartości coli-aerogenes w wodzie, mleku i innych produktach mlecznych, sprzęcie mleczarskim i produktach spożywczych itp. 1,2.
Organizmy, które szybko atakują laktozę, wytwarzają fioletowo-różowe kolonie otoczone fioletowymi aureolami. Fermentory inne niż laktoza lub późna laktoza wytwarzają blade kolonie ze strefami zielonkawymi. Inne pokrewne bakterie Gram-ujemne mogą rosnąć, ale można je stłumić przez inkubację w> 42 ° C lub inkubację beztlenową.
Druce i wsp. 3 stwierdzili, że agar laktozowy z czerwoną żółcią był równie dobrym wskaźnikiem bakterii coli-aerogenes w mleku, jak bulion MacConkey, i że pożywka Oxoid była odpowiednia do oznaczania zawartości coli-aerogenes w mleku.
Technika
Druce i in. zalecił następujące procedury:
W celu rutynowego oznaczania zawartości coli-aerogenes w surowym mleku przygotuj płytki do nalewania zawierające 1,0, 0,1 i 0,01 ml próbki w agarowym fioletowo-czerwonym laktozie z agarem i inkubuj przez 20–24 godzin w temperaturze 35 ° C.
W celu oznaczenia liczby pasteryzowanych mleka w bakteriach coli-aerogenes zastosuj 4 płytki do nalewania agarowego fioletu z czerwoną żółcią. Podziel 10 ml próbki na trzy płytki i dodaj 1 ml próbki do pozostałej płytki. Inkubować przez 20–24 godzin w temperaturze 30 ° C. Podobnie badanie płukanek i wacików z urządzeń i aparatów mlecznych powinno obejmować rozprowadzenie 10 ml roztworu na każdej z 3 płytek i 1 ml na jednej płytce. Organizmy z grupy coli tworzą fioletowo-różowe kolonie o średnicy 1–2 mm, zwykle otoczone strefą fioletową. Czasami kolonie mogą być znacznie mniejsze (o średnicy mniejszej niż 0,5 mm).
Podczas przygotowywania płytek do nalewania podłoże należy świeżo przygotować, schłodzić do 47 ° C i zużyć w ciągu 3 godzin.
Metoda nakładki pomaga poprawić specyficzność medium. W tym przypadku cienką warstwę schłodzonego stopionego medium wylewa się na zaszczepioną warstwę podstawową i pozostawia do zestalenia przed inkubacją. Inkubację można prowadzić w temperaturze> 42 ° C przez 18 godzin, 30 ° C przez 24-48 godzin lub 4 ° C przez 10 dni, w zależności od charakterystyki temperaturowej organizmów, które mają zostać odzyskane. W przypadku Escherichia coli szczególnie zalecana jest temperatura 44 ± 1 ° C 4.
Charakterystyczny wygląd kolonii
Okrągłe, fioletowo-różowe mogą być otoczone fioletowymi aureolami (organizmami pozytywnymi dla laktozy).
Blady, może mieć zielonkawe aureole (organizmy bez laktozy).
Potwierdzenia tożsamości kolonii fioletowo-różowych należy dokonać w dalszych testach.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C i używaj możliwie świeżo.
Wygląd
Medium odwodnione: proszek w kolorze słomkowo-różowym
Przygotowane medium: Ciemnofioletowy żel