BUFOROWANA WODA PEPTONOWA (ISO)
KOD: CM1049
Typowa formuła * gm / litr
Enzymatyczne trawienie kazeiny 10,0
Chlorek sodu 5.0
Wodorofosforan disodowy (bezwodny) 3,5 †
Dwuwodorofosforan potasu 1.5
pH 7,0 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
† odpowiada 9,0 g wodorofosforanu disodowego dodekahydrat
Sposób użycia
Dodaj 20,0 g buforowanej wody peptonowej (ISO) do 1 litra wody destylowanej. Dobrze wymieszaj i rozprowadź w końcowych pojemnikach. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
Buforowana woda peptonowa (ISO) jest nieselektywnym pożywką wstępnego wzbogacania do izolacji gatunków Salmonella z żywności i powiązanych próbek. Ponieważ Salmonella może być obecna w małych ilościach i / lub uszkodzona podśmiertelnie, wstępne wzbogacenie pozwala komórkom na czas naprawy i namnażania przed wprowadzeniem do hodowli selektywnej, zwiększając w ten sposób szanse na odzyskanie z próbki.
Pożywkę zaprojektowano do stosowania przed selektywnym wzbogacaniem w bulionie RVS CM0866 lub zmodyfikowanym agarze półstałym Rappaport-Vassiliadis (MSRV) (CM1128) z selektywnym suplementem nowobiocyny SR0181 i bulionem MKTTn CM1048 z selektywnym suplementem Novobiocin SR0181 zgodnie z ISO 6579: 20171 .
Kontrola jakości buforowanej wody peptonowej (ISO) CM1049 obejmuje testy zgodnie z ISO 65791 i ISO 11133: 20142.
Metoda użycia
Próbkę dodaje się do buforowanej wody peptonowej (ISO) w stosunku 1:10 i inkubuje w 36 ° C ± 2 ° C przez 16-20 godzin przed przeniesieniem do selektywnego wzbogacania1.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: Lekki roztwór w kolorze słomy