PODSTAWA AGAR BAIRD-PARKER
Kod: CM0275
wybiórcze i diagnostyczne podłoże do izolacji i oznaczania Staphylococcus aureus w żywności
Typowa formuła * gm / litr
Tryptone 10,0
Proszek „Lab-Lemco” 5.0
Ekstrakt drożdżowy 1.0
Pirogronian sodu 10,0
Glicyna 12,0
Chlorek litu 5.0
Agar 20,0
pH 6,8 ± 0,2 przy 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 63 g w jednym litrze wody destylowanej i zagotować w celu rozpuszczenia pożywki i sterylizacji w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Ochłodzić do 50 ° C i aseptycznie dodać 50 ml emulsji Tellurite z żółtka jaja (SR0054). Alternatywnie można użyć 50 ml emulsji żółtka jaja (SR0047) i 3 ml tellurynu potasu 3,5% (SR0030). Dobrze wymieszaj przed przelaniem do sterylnych szalek Petriego.
Opis
Baird-Parker1 opracował tę pożywkę z preparatu tellurynowo-glicynowego Zebovitza i in. 2 i poprawił jej niezawodność w izolowaniu Staphylococcus aureus z żywności. Baird-Parker dodał pirogronian sodu, aby chronić uszkodzone komórki i wspomóc ich regenerację2 oraz emulsję żółtka jaja jako środek diagnostyczny. Obecnie jest powszechnie zalecany przez krajowe i międzynarodowe organy do izolacji Staphylococcus aureus 4.
Selektywne środki, takie jak glicyna, lit i tellur, zostały starannie zbilansowane, aby zahamować wzrost większości bakterii obecnych w żywności, bez hamowania Staphylococcus aureus.
Emulsja żółtka sprawia, że średnio żółty i nieprzejrzysty. Staphylococcus aureus zmniejsza telluryt, tworząc szaro-czarne błyszczące kolonie, a następnie tworzy wyraźne strefy wokół kolonii poprzez działanie proteolityczne. Ta czysta strefa z typową szaroczarną kolonią jest diagnostyczna dla Staphylococcus aureus (typowe reakcje - patrz Tabela 1). Po dalszej inkubacji większość szczepów Staphylococcus aureus tworzy nieprzezroczyste otoczki wokół kolonii. Wynika to prawdopodobnie z działania lipazy. Nie wszystkie szczepy Staphylococcus aureus wywołują obie reakcje. Niektóre szczepy Staphylococcus saprophyticus wytwarzają zarówno jasne strefy, jak i nieprzezroczyste aureole, ale doświadczeni pracownicy mogą je odróżnić od Staphylococcus aureus na podstawie dłuższego wymaganego czasu inkubacji5.
Kolonie typowe dla Staphylococcus aureus, ale bez reakcji żółtka jaja, należy również zbadać pod kątem produkcji koagulazy6. W niektórych pokarmach, zwłaszcza w serze, mogą wystąpić negatywne odmiany żółtka Staphylococcus aureus. Smith i Baird-Parker7 stwierdzili, że dodanie 50 µg sulfametazyny na ml podłoża hamowało wzrost i roje gatunków Proteus. Niewielką liczbę Staphylococcus aureus można było następnie odzyskać z próbek zawierających mieszane szczepy Proteus.
Baird-Parker i Davenport8 wykazali, że odzysk uszkodzonych gronkowców był większy na pożywce Baird-Parker niż na innych testowanych pożywkach do odzyskiwania. Broeke9 i de Waart i wsp.10 stwierdzili, że pożywka Bairda-Parkera jest cenna w badaniach ekologicznych nad żywnością obciążoną staphyloenterotoksykozą. Spośród 522 badanych szczepów Staphylococcus aureus 97,5% wyizolowanych z pochodzenia ludzkiego i pokarmowego rozwinęło się charakterystycznie i ilościowo na pożywce Baird-Parker.
Technika
Przed użyciem osusz powierzchnię płytek agarowych przez minimalny okres czasu.
Za pomocą szklanej szpatułki rozprowadź 0,1 ml porcji rozcieńczeń żywności przygotowanych w buforowanej wodzie peptonowej na powierzchni agaru, aż wyschnie. Do większych naczyń można użyć do 0,5 ml.
Inkubować odwrócone naczynia w temperaturze 35 ° C. Zbadaj po 24 godzinach i poszukaj typowych kolonii Staphylococcus aureus. Ponownie inkubuj kultury ujemne przez kolejne 24 godziny.
Wyniki ilościowe
Policz Staphylococcus aureus jak kolonie i przetestuj je pod kątem reakcji koagulazy.
Podać wyniki Staphylococcus aureus na gram żywności.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane talerze pożywki najlepiej stosować świeżo przygotowane11.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel w kolorze słomy