wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » MacConkey Agar No. 3, pożywka sypka
We GOT IT!

Najczęściej kupowane

1234
MacConkey Agar No. 3, pożywka sypka

MacConkey Agar No. 3, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0115B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 268,44 zł

Cena netto: 248,56 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
AGAR MACCONKEY NR 3

Kod: CM0115

Selektywna pożywka dająca doskonałe rozróżnienie między bakteriami z grupy coli i fermentatorami innymi niż laktoza z hamowaniem bakterii Gram-dodatnich.

Typowa formuła * gm / litr

Pepton 20,0

Laktoza 10,0

Sole żółciowe nr 3 1.5

Chlorek sodu 5.0

Neutralny czerwony 0,03

Krystaliczny fiolet 0,001

Agar 15,0

pH 7,1 ± 0,2 w 25 ° C

 
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia
Zawiesić 51,5 g w 1 litrze wody destylowanej. Doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.

Opis
Bardziej selektywna modyfikacja pożywki MacConkey, która jest odpowiednia do wykrywania i liczenia organizmów z grupy coli, a także do wykrywania i izolacji gatunków Salmonella i Shigella występujących w próbkach patologicznych i pokarmowych. Ze względu na włączenie specjalnie przygotowanej frakcji soli żółciowych oprócz fioletu krystalicznego, podłoże daje lepsze rozróżnienie między bakteriami z grupy coli i organizmami nie fermentującymi laktozy, podczas gdy ziarniaki Gram-dodatnie są całkowicie zahamowane.

Ten preparat odpowiada preparatowi zaleconemu przez Amerykańskie Stowarzyszenie Zdrowia Publicznego1 do bezpośredniego wysiewu próbek wody pałeczek coli, do badania próbek żywności w przypadku organizmów zatruwających żywność2 oraz do izolacji gatunków Salmonella i Shigella w serze3.

Wśród innych przykładów zastosowania Oxoid MacConkey Agar nr 3 są: liczba bakterii coli-aerogenes w próbkach kału drobiu4; liczba bakterii coli-aerogenes w odchodach bydła i owiec5; liczba bakterii coli-aerogenes i organizmów nielaktozowych w tuszach drobiowych6; liczba bakterii napromieniowanego kurczaka mielonego w puszkach7; rozpoznanie bakterii coli-aerogenes podczas badań rodzaju Aeromonas8.

Anderson i wsp. 9 dodali 10 mg / ml kanamycyny do MacConkey Agar, aby wyizolować epidemiczne szczepy Citrobacter diversus, które powodowały noworodkowe zapalenie opon mózgowych.

Dodanie 100 mg 4-metylumbelliferylo-ß-D-glukuronidu do jednego litra agaru MacConkey wykrywa enzym ß-glukuronidazę 10. Odcięte ugrupowanie 4-metylumbeliferylu ma fluorescencję przy 366 nm. Zatem kolonie Escherichia coli można szybko wykryć w mieszanych hodowlach, badając płytkę pod lampą UV po całonocnej inkubacji w 35 ° C. Należy jednak pamiętać, że inne organizmy mogą być również dodatnie pod względem ß-glukuronidazy.

Technika
Po zaszczepieniu płytki zwykle inkubuje się przez 18 do 24 godzin w temperaturze 35 ° C i przez kolejne 24 godziny, jeśli poszukiwane są organizmy nie fermentujące laktozy i nie pojawią się. Niższe temperatury inkubacji mogą czasami być stosowane w przypadku gatunków bardziej psychofilnych. Po 18 godzinach w temperaturze 35 ° C bakterie z grupy coli wytwarzają intensywne fioletowo-czerwone kolonie, podczas gdy fermentory inne niż laktoza są bezbarwne.

Warunki przechowywania i okres ważności
Odwodnione podłoże należy przechowywać w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2-8 ° C.

Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: Ciemnoczerwony żel

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu