Temperatura topnienia: 166°C
Rozpuszczalność: woda 156 g/l przy 18 °C
Opis fizyczny: ciało stałe
Nazwa produktu: D(-)-Mannitol (USP, BP, Ph. Eur.) czysty, klasa farmaceutyczna
Nazwa jakości: czysty, klasa farmaceutyczna
Specyfikacja:
Zawartość (obliczony a.d.s.): 97,0 - 102,0%
Tożsamość wg Farmakopei:: zdany test
Zakres topnienia: 165-170°C
Skręcalność właściwa α 20/D c=8 (w B4O7Na2.10H2O 10%): +23 - +25°
Maksymalny limit zanieczyszczeń
Wygląd roztworu (Ph-Eur): przechodzi test
Wygląd roztworu (USP): przechodzi test
Zasadowość: 0,006 meq/g
Substancja nierozpuszczalna w H2O: 0,01 %
Strata przy suszeniu w 105°C: 0,2%
Pozostałość po prażeniu (jako SO4): 0,1%
Redukcja cukrów (jako C6H12O6): 0,1%
Przewodność w 25°C (c=20% w/v w H2O): 20 uS.cm-1
Substancje pokrewne:
Rozpuszczalniki resztkowe (Ph.Eur/USP): przechodzi test
D (-)-Sorbit: 2,0 %
Izomalt + Maltitol: 2,0%
Nieokreślone zanieczyszczenia: 0,10 %
Całkowite zanieczyszczenia: 2,0 %
Woda (H2O): 0,5%
Łącznie połączone drożdże i pleśnie (TYMC): 100 jtk/ml
Całkowita liczba drobnoustrojów tlenowych (TAMC): 1000 jtk/g
Salmonella: brak/10g
Escherichia coli: brak/g
Ni: 0,0001%