Temperatura topnienia: 202 °C
Rozpuszczalność: woda 216 g/l przy 20 °C
Opis fizyczny: ciało stałe
Nazw produktu: D(+)-laktoza 1-hydrat (USP-NF, BP, Ph. Eur.) czysta, klasa farmaceutyczna
Nazwa jakości: czysty, klasa farmaceutyczna
Specyfikacja:
Tożsamość wg Farmakopei:: zdany test
Skręcalność właściwa α 20/D c= 10 (w H2O).: +54,4 - +55,9°
Maksymalny limit zanieczyszczeń
ABS λ 270-300 nm 1% roztw. w H2O: 0,07
ABS λ 400 nm 10% roztw. w H2O: 0,04
ABS λ 210-220 nm 1% roztw. w H2O: 0,25
Wygląd rozwiązania: przechodzi test
Kwasowość lub zasadowość: przechodzi test
Substancja nierozpuszczalna w H2O: przechodzi test
Strata przy suszeniu w 80°C: 0,5%
Pozostałość po prażeniu (jako SO4): 0,1%
Chlorek (Cl): 0,01%
Siarczan (SO4): 0,02%
Rozpuszczalniki resztkowe (Ph.Eur/USP): przechodzi test
Woda (H2O): 4,5-5,5%
Całkowita liczba drobnoustrojów tlenowych (TAMC): 100 jtk/ml
Drożdże i pleśnie: 50 jtk/g
Escherichia coli: negatywny
Salmonella: negatywna
Granice mikrobiologiczne:: ujemne
Metale ciężkie (jako Pb): 0,0005%
Produkt uzyskiwany z mleka zwierzęcego, odbierany w takich samych warunkach jak mleko otrzymywane do spożycia przez ludzi.