WODA PEPTONOWA
Kod: CM0009
Podstawowa pożywka, do której można dodać węglowodany i wskaźnik do badań fermentacji.
Typowa formuła * gm / litr
Pepton 10,0
Chlorek sodu 5.0
pH 7,2 ± 0,2
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Rozpuścić 15 g w 1 litrze wody destylowanej. Dobrze wymieszaj i rozprowadź w końcowych pojemnikach. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Jeżeli sterylne roztwory mają być dodane po autoklawowaniu, zmniejsz objętość wody do odtworzenia o równą ilość.
Opis
Woda peptonowa może być stosowana jako pożywka wzrostowa lub jako podstawa pożywki fermentacyjnej węglowodanowej, podczas gdy czysta kultura w wodzie peptonowej jest dogodnym inokulum dla serii probówek fermentacyjnych lub innych pożywek diagnostycznych.
Woda peptonowa, doprowadzona do pH 8,4, nadaje się do hodowli i wzbogacania Vibrio cholerae z zakażonego materiału1.
Pożywkę używano wcześniej do wykonania testu indolowego, ale teraz lepsze wyniki można uzyskać dzięki zastosowaniu Tryptone Water CM0087.
Wodę peptonową można modyfikować do stosowania w testach fermentacji węglowodanów przez dodanie wskaźnika Andrade'a. Wskaźnik, który jest różowy przy pH 5,0 i żółty przy pH 8,0, jest przygotowywany przez dodawanie wodorotlenku sodu do kwaśnej fuksyny, aż stanie się żółty. Po dodaniu do wody peptonowej jest bezbarwny do lekko różowego. Roztwory „cukru” sterylizowane filtracyjnie są dodawane do podłoża podstawowego po sterylizacji. Roztwory te mają zwykle stężenie 10% w / v i ważne jest, aby umożliwić rozcieńczenie wody peptonowej podczas uzupełniania początkowej objętości pożywki. Zwykle stosuje się końcowe stężenie 1% wag./obj. Cukru w wodzie peptonowej, ale droższy cukier można zastosować przy 0,5%.
Wskaźnik Andrade'a można wytworzyć przez dodanie 1 N wodorotlenku sodu do 0,5% roztworu fuksyny, aż kolor stanie się po prostu żółty.
Należy podjąć odpowiednie środki ostrożności, aby uniknąć wdychania kwaśnej fuksyny i kontaktu ze skórą.
Zarówno wodę peptonową, jak i wodę peptonową Andrade przygotowuje się i sterylizuje w ten sam sposób, z tym wyjątkiem, że odwrócona probówka fermentacyjna (probówka Durham) do wykrywania produkcji gazu jest zawarta w wodzie peptonowej Andrade zawierającej glukozę. Niektóre organizmy wykorzystują węglowodany do produkcji kwasu tylko bez tworzenia się gazu. Nie jest konieczne dodawanie probówek Durham do cukrów Peptone Water innych niż glukoza.
Środki ostrożności dla cukrów Andrade Peptone Water
Upewnij się, że każda butelka cukru Peptone Water jest poprawnie zakodowana dla zawartego cukru.
Woda Andrade Peptone jest czerwonawo-różowa, gdy jest gorąca; powinien ochłodzić się do temperatury bezbarwnej lub lekko różowej.
Niektóre roztwory cukru mogą wpływać na pH wody peptonowej; sprawdź i popraw, jeśli tak.
Subkultury mogą być konieczne dla zapewnienia czystości szczepionki. Mieszane lub zanieczyszczone kultury dają fałszywe reakcje.
Wskaźnik Andrade zniknie przy dłuższym przechowywaniu; nie używać po upływie terminu ważności.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze pokojowej.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: roztwór o jasnym słomie