PODSTAWA BROTH MULLER-KAUFFMANN TETRATHIONATE
Kod: CM0343
Ulepszone podłoże wzbogacające do izolacji salmonelli i supresji gatunków Proteus.
Typowa formuła * gm / litr
Tryptone 7.0
Pepton sojowy 2.3
Chlorek sodu 2.3
Węglan wapnia 25,0
Tiosiarczan sodu 40,7
Żółć wołowa 4,75
pH 8,0 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 82 g w 1 litrze wody destylowanej i doprowadzić do wrzenia. Ochłodzić poniżej 45 ° C i dodać, tuż przed użyciem, 19 ml roztworu jodu i 9,5 ml 0,1% błyszczącego zielonego roztworu. Dobrze wymieszaj i napełnij sterylne probówki lub kolby.
Roztwór jodu
Jod 20g
Jodek potasu 25g
Woda destylowana do 100 ml
Rozpuścić jodek potasu w około 5 ml wody destylowanej, dodać jodek i delikatnie ogrzać roztwór, aby go całkowicie rozpuścić. Uzupełnić objętość do 100 ml wodą destylowaną.
Genialne zielone rozwiązanie
Brilliant Green (BDH lub Chroma) 0,1 g
Woda destylowana 100 ml
Dodaj jaskrawą zieleń do wody destylowanej i wstrząśnij, aby rozpuścić barwnik. Podgrzać roztwór do 100 ° C przez 30 minut i od czasu do czasu wstrząsać podczas chłodzenia, aby upewnić się, że barwnik całkowicie się rozpuścił. Przechowywać w brązowej szklanej butelce lub z dala od światła.
Opis
Muller1 opracował tę pożywkę w 1923 roku. Została ona później zmodyfikowana przez Kauffmanna2,3 z dodatkiem jaskrawej zieleni i żółci wołowej w celu stłumienia organizmów komensalnych, a tym samym poprawy izolacji salmonelli.
Genialny zielony barwnik zastosowany w podłożu okazał się krytyczny i należy stosować marki Chroma lub BDH. Ważne jest, aby barwnik był dodawany zgodnie z zaleceniami, ponieważ podgrzewanie jaskrawej zieleni lub próba włączenia jej do podłoża podstawowego poważnie upośledza jej selektywne działanie.
Dodanie nowobiocyny w ilości 40 mg na litr bulionu zostało opisane przez Jeffries4 w celu zahamowania wzrostu gatunków Proteus.
Bulion tetrathionianowy Mullera-Kauffmanna nie powinien być stosowany w przypadku podejrzenia Salmonella typhi.
Bulion tetrathionianowy Mullera-Kauffmanna zastosowano w szeroko zakrojonym badaniu między dziewięcioma laboratoriami w ośmiu różnych krajach5.
Inkubacja bulionu Mullera-Kauffmanna w 43 ° C okazała się niezbędna w tej próbie, a technika zastosowana do wzbogacania salmonelli jest następująca:
Dodaj około 10 g próbki do 100 ml bulionu Muller-Kauffmann. Wstrząsnąć energicznie i natychmiast umieścić kolby pożywki w łaźni wodnej o temperaturze 45 ° C na 15 minut. Wyjąć kolby z łaźni wodnej bez suszenia ich i umieścić w inkubatorze lub innej łaźni wodnej w temperaturze 43 ° C.
Podhoduj bulion po 18-24 godzinach i ponownie po 48 godzinach. Weź jedną pętlę bulionu z krawędzi powierzchni płynu i zaszczep za pomocą dwóch płytek Oxoid Brilliant Green Agar (zmodyfikowanych) CM0329 (średnica 9 cm) bez ponownego ładowania pętli między płytkami lub jednej dużej płytki (średnica 14 cm).
Inkubować płytki w temperaturze 35 ° C przez 18–24 godzin.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Pożywka odwodniona: białawy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: biaława, nieprzezroczysta zawiesina