wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Muller-Kauffmann Tetrathionate Broth Base, pożywka sypka
Muller-Kauffmann Tetrathionate Broth Base, pożywka sypka

Muller-Kauffmann Tetrathionate Broth Base, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0343B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 740,73 zł

Cena netto: 602,22 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
PODSTAWA BROTH MULLER-KAUFFMANN TETRATHIONATE

Kod: CM0343

Ulepszone podłoże wzbogacające do izolacji salmonelli i supresji gatunków Proteus.

Typowa formuła * gm / litr

Tryptone 7.0

Pepton sojowy 2.3

Chlorek sodu 2.3

Węglan wapnia 25,0

Tiosiarczan sodu 40,7

Żółć wołowa 4,75
pH 8,0 ± 0,2 w 25 ° C

* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia 
Zawiesić 82 g w 1 litrze wody destylowanej i doprowadzić do wrzenia. Ochłodzić poniżej 45 ° C i dodać, tuż przed użyciem, 19 ml roztworu jodu i 9,5 ml 0,1% błyszczącego zielonego roztworu. Dobrze wymieszaj i napełnij sterylne probówki lub kolby.

Roztwór jodu
Jod 20g

Jodek potasu 25g

Woda destylowana do 100 ml

Rozpuścić jodek potasu w około 5 ml wody destylowanej, dodać jodek i delikatnie ogrzać roztwór, aby go całkowicie rozpuścić. Uzupełnić objętość do 100 ml wodą destylowaną.

Genialne zielone rozwiązanie
Brilliant Green (BDH lub Chroma) 0,1 g
Woda destylowana 100 ml

Dodaj jaskrawą zieleń do wody destylowanej i wstrząśnij, aby rozpuścić barwnik. Podgrzać roztwór do 100 ° C przez 30 minut i od czasu do czasu wstrząsać podczas chłodzenia, aby upewnić się, że barwnik całkowicie się rozpuścił. Przechowywać w brązowej szklanej butelce lub z dala od światła.

Opis
Muller1 opracował tę pożywkę w 1923 roku. Została ona później zmodyfikowana przez Kauffmanna2,3 z dodatkiem jaskrawej zieleni i żółci wołowej w celu stłumienia organizmów komensalnych, a tym samym poprawy izolacji salmonelli.

Genialny zielony barwnik zastosowany w podłożu okazał się krytyczny i należy stosować marki Chroma lub BDH. Ważne jest, aby barwnik był dodawany zgodnie z zaleceniami, ponieważ podgrzewanie jaskrawej zieleni lub próba włączenia jej do podłoża podstawowego poważnie upośledza jej selektywne działanie.
Dodanie nowobiocyny w ilości 40 mg na litr bulionu zostało opisane przez Jeffries4 w celu zahamowania wzrostu gatunków Proteus.

Bulion tetrathionianowy Mullera-Kauffmanna nie powinien być stosowany w przypadku podejrzenia Salmonella typhi.

Bulion tetrathionianowy Mullera-Kauffmanna zastosowano w szeroko zakrojonym badaniu między dziewięcioma laboratoriami w ośmiu różnych krajach5.

Inkubacja bulionu Mullera-Kauffmanna w 43 ° C okazała się niezbędna w tej próbie, a technika zastosowana do wzbogacania salmonelli jest następująca:
Dodaj około 10 g próbki do 100 ml bulionu Muller-Kauffmann. Wstrząsnąć energicznie i natychmiast umieścić kolby pożywki w łaźni wodnej o temperaturze 45 ° C na 15 minut. Wyjąć kolby z łaźni wodnej bez suszenia ich i umieścić w inkubatorze lub innej łaźni wodnej w temperaturze 43 ° C.
Podhoduj bulion po 18-24 godzinach i ponownie po 48 godzinach. Weź jedną pętlę bulionu z krawędzi powierzchni płynu i zaszczep za pomocą dwóch płytek Oxoid Brilliant Green Agar (zmodyfikowanych) CM0329 (średnica 9 cm) bez ponownego ładowania pętli między płytkami lub jednej dużej płytki (średnica 14 cm).

Inkubować płytki w temperaturze 35 ° C przez 18–24 godzin.

Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Wygląd
Pożywka odwodniona: białawy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: biaława, nieprzezroczysta zawiesina
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu