PANI BROTH (DE MAN, ROGOSA, SHARPE)
Kod: CM0359
Nieselektywne podłoże do obfitego wzrostu „bakterii kwasu mlekowego”.
Typowa formuła * gm / litr
Pepton 10,0
Proszek „Lab-Lemco” 8.0
Ekstrakt drożdżowy 4.0
Glukoza 20,0
Mono-oleinian sorbitanu 1 ml
Wodorofosforan dipotasowy 2.0
Octan sodu 3H2O 5.0
Cytrynian triamonu 2.0
Siarczan magnezu 7H2O 0.2
Siarczan manganu 4H2O 0,05
pH 6,2 ± 0,2 @ 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Dodaj 52 g do 1 litra wody destylowanej w temperaturze około 60 ° C. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać do końcowych pojemników i sterylizować w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
Bulion MRS może być stosowany do testów w identyfikacji bakterii mlekowych, takich jak zależność od temperatury, wzrost w 4% NaCl, wzrost w 0,4% Teepolu itp., Zgodnie z zaleceniami Sharpe, Fryer i Smith1.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: Ciemny słomiany proszek
Przygotowane podłoże: roztwór w kolorze bursztynu