wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Rogosa Agar, pożywka sypka
Rogosa Agar, pożywka sypka

Rogosa Agar, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0627B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 644,29 zł

Cena netto: 523,81 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
AGAR ROGOSA

Kod: CM0627

Pożywka do selektywnej izolacji i liczenia bakterii mlekowych.

Typowa formuła * gm / litr

Tryptone 10,0

Ekstrakt drożdżowy 5.0

Glukoza 20,0

Mono-oleinian sorbitanu „Tween 80” 1,0 ml

Dwuwodorofosforan potasu 6.0

Cytrynian amonu 2.0

Bezwodny octan sodu 17,0

Siarczan magnezu 0,575

Siarczan manganu 0,12

Siarczan żelazawy 0,034

Agar 20,0

pH 5,4 ± 0,2 przy 25 ° C
 
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia 
Zawiesić 82 g w 1 litrze wody destylowanej i doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Dodaj 1,32 ml lodowatego kwasu octowego i dokładnie wymieszaj. Ogrzewać do 90-100 ° C przez 2-3 minuty z częstym mieszaniem. Rozmieść w sterylnych probówkach, szalkach Petriego lub butelkach.
NIE AUTOCLAVE.

Opis
Agar Rogosa, modyfikacja pożywki opisanej przez Rogosa i in. 1, jest pożywką selektywną do izolacji i zliczania bakterii mlekowych. Pożywka dała doskonałe wyniki, gdy jest stosowana w badaniach ilościowych i jakościowych pałeczek kwasu mlekowego w kale, ślinie i płynach do płukania jamy ustnej oraz w produktach mlecznych. Jest to skuteczne, selektywne podłoże dla bakterii mlekowych, ale wysokie stężenie octanu i niskie pH tłumi wiele szczepów innych bakterii kwasu mlekowego.

Jeśli pH pożywki doprowadza się do 6,2 bez dodawania kwasu octowego, wówczas selektywność pożywki zmienia się tak, aby obejmowała całą grupę bakterii kwasu mlekowego2,3.

Technika
W celu izolacji bakterii mlekowych Sharpe4 zaleca inkubowanie płytek agarowych Rogosa przez 3 dni w temperaturze 35 ° C lub przez 5 dni w temperaturze 30 ° C. Lactobacilli preferują atmosferę mikroaerofilową, jednak jeśli odpowiedni pojemnik nie jest dostępny, przed inkubacją nałóż zaszczepioną płytkę drugą warstwą agaru Rogosa.

Termofilne bakterie kwasu mlekowego inkubuje się w 42 ° C przez 48 godzin, a podejrzane organizmy psychotroficzne można inkubować w 30 ° C przez 2 dni i w 22 ° C przez kolejny dzień. Leukonostoki z mięsa są inkubowane w 25 ° C przez 3 dni.
Po inkubacji wszystkie dobrze wyhodowane kolonie można uznać za bakterie kwasu mlekowego, chociaż enterokoki i pediokoki wykazują zmniejszoną szybkość wzrostu. Niektóre leukonostoki z mięsa wykazują produkcję szlamu w temperaturze 25 ° C.

Charakterystyka kolonii
Mały szarawo-biały, płaski lub wypukły, gładki, szorstki lub średni

Rozmiar
Lactobacilli i inne bakterie kwasu mlekowego o średnicy 0,5–2,5 mm; enterokoki o średnicy 0,5-1,0 mm; bakterie kwasu mlekowego> 2,5 mm po przedłużonej inkubacji w temperaturze pokojowej

Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel w kolorze słomy
 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Klienci zakupili także
MRS Broth, pożywka sypka

MRS Broth, pożywka sypka

245,58 zł brutto199,66 zł netto
Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu