AGAR ROGOSA
Kod: CM0627
Pożywka do selektywnej izolacji i liczenia bakterii mlekowych.
Typowa formuła * gm / litr
Tryptone 10,0
Ekstrakt drożdżowy 5.0
Glukoza 20,0
Mono-oleinian sorbitanu „Tween 80” 1,0 ml
Dwuwodorofosforan potasu 6.0
Cytrynian amonu 2.0
Bezwodny octan sodu 17,0
Siarczan magnezu 0,575
Siarczan manganu 0,12
Siarczan żelazawy 0,034
Agar 20,0
pH 5,4 ± 0,2 przy 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 82 g w 1 litrze wody destylowanej i doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Dodaj 1,32 ml lodowatego kwasu octowego i dokładnie wymieszaj. Ogrzewać do 90-100 ° C przez 2-3 minuty z częstym mieszaniem. Rozmieść w sterylnych probówkach, szalkach Petriego lub butelkach.
NIE AUTOCLAVE.
Opis
Agar Rogosa, modyfikacja pożywki opisanej przez Rogosa i in. 1, jest pożywką selektywną do izolacji i zliczania bakterii mlekowych. Pożywka dała doskonałe wyniki, gdy jest stosowana w badaniach ilościowych i jakościowych pałeczek kwasu mlekowego w kale, ślinie i płynach do płukania jamy ustnej oraz w produktach mlecznych. Jest to skuteczne, selektywne podłoże dla bakterii mlekowych, ale wysokie stężenie octanu i niskie pH tłumi wiele szczepów innych bakterii kwasu mlekowego.
Jeśli pH pożywki doprowadza się do 6,2 bez dodawania kwasu octowego, wówczas selektywność pożywki zmienia się tak, aby obejmowała całą grupę bakterii kwasu mlekowego2,3.
Technika
W celu izolacji bakterii mlekowych Sharpe4 zaleca inkubowanie płytek agarowych Rogosa przez 3 dni w temperaturze 35 ° C lub przez 5 dni w temperaturze 30 ° C. Lactobacilli preferują atmosferę mikroaerofilową, jednak jeśli odpowiedni pojemnik nie jest dostępny, przed inkubacją nałóż zaszczepioną płytkę drugą warstwą agaru Rogosa.
Termofilne bakterie kwasu mlekowego inkubuje się w 42 ° C przez 48 godzin, a podejrzane organizmy psychotroficzne można inkubować w 30 ° C przez 2 dni i w 22 ° C przez kolejny dzień. Leukonostoki z mięsa są inkubowane w 25 ° C przez 3 dni.
Po inkubacji wszystkie dobrze wyhodowane kolonie można uznać za bakterie kwasu mlekowego, chociaż enterokoki i pediokoki wykazują zmniejszoną szybkość wzrostu. Niektóre leukonostoki z mięsa wykazują produkcję szlamu w temperaturze 25 ° C.
Charakterystyka kolonii
Mały szarawo-biały, płaski lub wypukły, gładki, szorstki lub średni
Rozmiar
Lactobacilli i inne bakterie kwasu mlekowego o średnicy 0,5–2,5 mm; enterokoki o średnicy 0,5-1,0 mm; bakterie kwasu mlekowego> 2,5 mm po przedłużonej inkubacji w temperaturze pokojowej
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel w kolorze słomy