PŁYTA LICZNIK AGAR
AGAR GLUKOZY TRYPTONOWEJ
Kod: CM0325
Medium do zliczania żywych organizmów w próbkach żywności, pasz i wody
Typowa formuła * gm / litr
Tryptone 5.0
Ekstrakt drożdżowy 2.5
Glukoza 1.0
Agar 9.0
pH 7,0 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Dodaj 17,5 g do 1 litra wody destylowanej. Rozpuścić, doprowadzając do wrzenia przy częstym mieszaniu, mieszając i rozprowadzając do końcowych pojemników. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
Agar z liczbą płytek odpowiada pożywce zalecanej przez APHA1, PHLS 2 i ISO3,4 dla liczby płytek mikroorganizmów w żywności.
Metoda APHA polega na przygotowaniu płytek do zalewania przy użyciu rozcieńczonych próbek i zliczeniu kolonii po inkubacji. Inkubacja trwa 48 godzin w 32 ° C lub w 35 ° C dla standardowej liczby płytek. W celu wyliczenia mikroorganizmów o innych wymaganiach temperaturowych płytki można również inkubować przez 7-10 dni w temperaturze 5-7 ° C: przez 3-5 dni w temperaturze 20 ° C; przez 2-3 dni w 45 ° C; lub przez 48 godzin w 55 ° C. Szczegółowe informacje można znaleźć w publikacji APHA1.
Próbki należy badać zgodnie z metodą opisaną w odpowiedniej normie.
Kontrola jakości agaru Plate Count obejmuje testy zgodnie z ISO 11133: 20145.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel w kolorze słomy