Odczynniki chemiczne przeznaczone do analiz laboratoryjnych o określonym stopniu czystości głównego składnika oraz odpowiednio niskim poziomie zanieczyszczeń, posiadające świadectwo jakości wydane przez producenta. Znajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie przy badaniach wymagany jest określony stopień czystości odczynnika oraz świadectwo potwierdzające ten fakt. W Polsce odczynniki czyste do analizy określane są skrótowo "czda" bądź "cz.d.a.", w nomenklaturze zagranicznej określane są jako: "A.C.S." - w Anglii, "zur Anayse" - w Niemczech, "чистый для анализа" - w Rosji. Więcej o klasach czystości odczynników przeczytasz w artykule - "Klasy czystości odczynników chemicznych".
Właściwości Inna nazwa kwasu octowego to kwas octowy lodowaty. Bezwodny, krystaliczny produkt topi się w temperaturze 16,5°C i zamienia się w bezbarwną, przezroczystą i higroskopijną ciecz o ostrym drażniącym zapachu octu. Miesza się w każdym stosunku…
Właściwości Inna nazwa kwasu octowego to kwas octowy lodowaty. Bezwodny, krystaliczny produkt topi się w temperaturze 16,5°C i zamienia się w bezbarwną, przezroczystą i higroskopijną ciecz o ostrym drażniącym zapachu octu. Miesza się w każdym stosunku…
Kwas octowy jest organicznym związkiem chemicznym, który powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej.
Specyfikacja
Zawartość 3 (+,-) 0,1%
Gęstość (20°C) ok. 1,0026 g/ml
Wygląd zewnętrzny bezbarwna, klarowna ciecz
Współczynnik załamania światła 1,460 - 1,463Zbadaj kwasy tłuszczowe (jako kwas oleinowy) min. 97%Temperatura wrzenia: 360 ° CRozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie, mieszalny z alkoholemZastosowanie: przemysł spożywczy, produkcja farmaceutycznaWygląd:…
Czystość 84 - 87%Temperatura wrzenia: 158 ° CRozpuszczalność: miesza się z wodąZastosowanie: odczynnik analityczny, przemysł chemiczny i spożywczy (przeciwutleniacz, zakwaszacz, środek smakujący), wytwarzanie tripolifosforanu i innych związków fosforu,…
Nazwa parametru Jednostka Wartość Wygląd zewnętrzny bezbarwna, klarowna, syropowata ciecz Zawartość % min. 84,5 max. 87 Gęstość (20°C) g/ml min. 1,691 max. 1,721 Substancje…