AGAR STANDARDOWY PŁYTOWY (APHA)
Kod: CM0463
Standardowe podłoże odpowiadające formulacji APHA dla mleka, wody, żywności i produktów mlecznych.
Typowa formuła * gm / litr
Ekstrakt drożdżowy 2.5
Trzustkowe trawienie kazeiny 5.0
Glukoza 1.0
Agar 15,0
pH 7,0 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 23,5 g w 1 litrze wody destylowanej. Doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Wlać do butelek i sterylizować w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
Agar ze standardową liczbą płytek został opracowany przez Buchbindera i in. 1, który chciał zastosować agar bez stałych składników mleka w preparacie i zbadał testy kontrolne niezbędne do uzyskania standardowych wyników w produktach mlecznych o statystycznie ważnych liczbach.
Agar ze standardową liczbą płytek spełnia formułę APHA2, AOAC3 i PHLS4.
Kontrola jakości standardowego agaru zliczającego płytki (APHA) obejmuje badanie zgodnie z ISO 11133: 20145.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane płytki przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel w kolorze słomy