AGAR LIZYNOWY IRON
Kod: CM0381
Pożywka diagnostyczna dla salmonelli, w tym Salmonella arizonae.
Typowa formuła * gm / litr
Pepton bakteriologiczny 5.0
Ekstrakt drożdżowy 3.0
Glukoza 1.0
L-lizyna 10,0
Cytrynian żelazowo-amonowy 0,5
Tiosiarczan sodu 0,04
Fiolet bromokrezolowy 0,02
Agar 14.5
pH 6,7 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 34 g w 1 litrze wody destylowanej. Doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Nalej do probówek i sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Schłodź rurki w pozycji pochyłej, aby utworzyć skosy z głębokimi kolcami.
Opis
Agar żelazny lizyny CM0381 jest podłożem różnicowym, które wykrywa salmonellę (w tym fermentującą laktozę Salmonella arizonae) na podstawie aktywności dekarboksylazy lizyny i produkcji H2S. Edwards i Fife1 opracowali podłoże do wykrywania salmonelli fermentujących laktozę, która wytworzy różowe kolonie na podłożach zawierających laktozę, np. DCA i BGA. W zwykłym badaniu pod kątem patogenów jelitowych organizmy te zostaną przeoczone. Ponadto wiele z tych kultur, po przeniesieniu na skosy agarowe z trzema cukrami i żelazem (TSI), wytwarzało warunki kwaśne w pożywce tak szybko, że oczekiwana pozytywna reakcja dla siarkowodoru została zahamowana. Ponieważ szczepy Salmonella arizonae, które szybko fermentują laktozę, występują sporadycznie w ogniskach infekcji pokarmowych, ważne jest ustalenie ich występowania.
Jedynymi uznanymi grupami Enterobacteriaceae, które regularnie szybko dekarboksylują lizynę i które wytwarzają duże ilości siarkowodoru, są salmonelli2,3.
Agar z lizyną i żelazem jest zatem wrażliwym podłożem do wykrywania salmonelli fermentujących laktozę i niefermentujących laktozy.
Technika
Pożywka jest rurowana, sterylizowana i pochylana, tak że powstaje krótki skośny i głęboki tyłek. Zaszczepia się ją prostą igłą, wbijając nóż w podstawę tyłka i przesuwając po skosie. Zakrętki rur muszą być luźno wymienione, aby na skosie panowały warunki tlenowe. Inkubować w 35 ° C przez noc.
Hodowle, które szybko wytwarzają dekarboksylazę lizynową, powodują reakcję alkaliczną (kolor fioletowy) w całym medium. Te organizmy, które nie dekarboksylują lizyny, wytwarzają skos alkaliczny i kwasowy tyłek (kolor żółty).
Kultury wytwarzające siarkowodór powodują intensywne czernienie w środowisku.
Z powodu deaminacji lizyny kultury Proteus i Providencia wytwarzają czerwone nachylenie nad kwaśną kolbą.
Reakcje
Kultury
Skos
Krupon
H2S
Salmonella
Alkaliczny
Alkaliczny
+
odmieniec
Czerwony
Kwas
-
Providencia
Czerwony
Kwas
-
Citrobacter
Alkaliczny
Kwas
+
Escherichia
Alkaliczny
Kwasowy lub neutralny
-
Shigella
Alkaliczny
Kwas
-
Klebsiella
Alkaliczny
Alkaliczny
-
Thatcher i Clark4 opisali procedurę izolacji salmonelli z żywności, w której podejrzane kolonie z selektywnych płytek agarowych zostały oczyszczone, a następnie zaszczepione w agarze z lizyną i żelazem z potrójnym cukrem. Stosując tę kombinację pożywek, można wprowadzić większą dyskryminację między organizmami coli, np. Escherichia i Shigella.
Timms5 opisał techniki izolacji i identyfikacji zakażenia salmonellą u indyków przy użyciu agaru z żelazem lizynowym.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane medium: żel o fioletowym kolorze