wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Odczynniki mikrobiologiczne » Podłoża sypkie » Triple Sugar Iron Agar, pożywka sypka
Triple Sugar Iron Agar, pożywka sypka

Triple Sugar Iron Agar, pożywka sypka

Oxoid (Thermo Scientific)

Dostępność: magazyn zewnętrzny - sprawdź czas wysyłki poniżej

Czas wysyłki: 10-14 dni roboczych

Numer katalogowy: PA-24-CM0277B

Wielkość opak.
500 g
500 g

Cena brutto: 465,75 zł

Cena netto: 431,25 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
  • COA
POTRÓJNY AGAR NA POTRÓJNY CUKR

Kod: CM0277

ośrodek złożony do różnicowania Enterobacteriaceae przez trzy fermentacje cukru i produkcję siarkowodoru

Typowa formuła * gm / litr

Proszek „Lab-Lemco” 3.0

Ekstrakt drożdżowy 3.0

Pepton 20,0

Chlorek sodu 5.0

Laktoza 10,0


Sacharoza 10,0

Glukoza 1.0

Cytrynian żelazowy 0,3

Tiosiarczan sodu 0,3

Czerwony fenol 0,024

Agar 12,0

pH 7,4 ± 0,2 w 25 ° C

 
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności

Sposób użycia
Zawiesić 65 g w 1 litrze wody destylowanej. Doprowadzić do wrzenia, aby całkowicie się rozpuściły. Dobrze wymieszaj i rozprowadź. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Pozwól podłożu osadzić się w formie pochyłej z kolbą około 1 in.deep.

Opis
Pożywka złożona do różnicowania Enterobacteriaceae zgodnie z ich zdolnością do fermentacji laktozy, sacharozy i glukozy oraz do produkcji siarkowodoru.

To podłoże nie tylko spełnia większość funkcji agaru żelaznego Kliglera, ale ponadto jego zawartość sacharozy pozwala na rozpoznanie i wykluczenie gatunków fermentujących sacharozę. Organizmy te mogą fermentować laktozę powoli lub wcale w okresie inkubacji, ale łatwo atakują sacharozę. Niektóre białka i inne gatunki mogą wywoływać podobne reakcje na salmonellę i shigellę i konieczne jest ich rozróżnienie pod względem zdolności do hydrolizowania mocznika. Z tego powodu potrójny agar żelazny należy stosować równolegle z bulionem mocznikowym lub agarem mocznikowym.

Ta pożywka była wcześniej uważana za wymienną z pożywką Kliglera do wykrywania Enterobacteriaceae wytwarzających siarkowodór. Uważa się obecnie, że agar z trzema cukrami i żelazem nie nadaje się do wykrywania produkcji siarkowodoru przez organizmy fermentujące sacharozę, takie jak niektóre gatunki Citrobacter i Proteus, w których fermentacja sacharozy maskuje wskaźnik siarkowodoru w środowisku † 1.

Potrójny agar żelazny jest zalecany do wstępnej identyfikacji kolonii lub subkultur z pożywek do posiewów, takich jak Agar Salmonella Shigella (zmodyfikowany) (CM0533), Agar siarczynowy bizmutu (CM0201), Agar brylantowy zielony (CM0263), Agar MacConkey nr 3 (CM0115) lub agar z cytrynianem dezoksycholanu (Hynes) (CM0227).

Technika

Techniki USA opisano gdzie indziej2,3, ale sugeruje się, że następująca metoda jest prosta:
1. Wybierz pojedynczą kolonię z powierzchni selektywnego podłoża do posiewu i posmaruj płytkę MacConkey Agar (CM0007). Inkubować przez 18 godzin w 37 ° C i zaszczepić dwie oddzielne probówki z jedną pojedynczą izolowaną kolonią:
(i) Potrójny agar żelazny - posmaruj zbocze i dźgnij tyłek.
(ii) Baza bulionu mocznikowego (CM0071) z dodatkiem roztworu mocznika (SR0020).
2. Inkubować w 35 ° C.
3. Zbadaj probówkę z bulionem mocznikowym po 5 godzinach i ponownie po 18 godzinach inkubacji. Wyrzucić probówki o czerwonym lub różowym zabarwieniu, które jest spowodowane hydrolizą mocznika przez Proteus lub inne organizmy.
4. W przypadku braku hydrolizy mocznika zbadaj probówki z trzema agarami z żelazem i cukrem po 18 godzinach i 48 godzinach. 

Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
payu

Wszystkie prawa zastrzeżone - Odczynniki chemiczne POL-AURA - 2024
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu