Sodu benzoesan organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego, stosowana jako konserwant żywności. Na skalę przemysłową uzyskuje się go syntetycznie.
Specyfikacja
Wygląd zewnętrzny białe, krystaliczne granulki
Rozpuszczalność dobrze rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Zawartość 99 - 100,5%
Temperatura topnienia kwasu benzoesowego 121,5 - 123,5 °C
Identyfikacja na sód pozytywna
Identyfikacja na benzoesan pozytywna
Barwa roztworu Y6
Kwasowość, zasadowość max. 0,2 ml/g
Chlorki max. 0,03%
Arsen (As) max. 0,0003%
Ołów (Pb) max. 0,0002%
Rtęć (Hg) max. 0,0001%
Substancje łatwo ulegające utlenianiu pozytywna
Kwasy wielopierścieniowe pozytywne
Straty suszenia max. 1,5%