BULION LAKTOZY
Kod: CM0137
Płynne podłoże do stosowania przy wykonywaniu lub potwierdzaniu testu domniemanego dla bakterii z grupy coli w wodzie, mleku itp., Zgodnie ze specyfikacją American Public Health Association.
Typowa formuła gm / litr
Proszek „Lab-Lemco” 3.0
Pepton 5.0
Laktoza 5.0
pH 6,9 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Rozpuścić 13 g w 1 litrze wody destylowanej i rozprowadzić do pojemników z probówkami fermentacyjnymi (Durham). Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut.
Opis
Bulion laktozowy jest zalecany do stosowania w domniemanej identyfikacji organizmów z grupy coli w mleku, wodzie i żywności zgodnie ze specyfikacją American Public Health Association1,2,3.
Probówki z bulionem laktozowym zaszczepia się rozcieńczeniami próbek i inkubuje w temperaturze 35 ° C. Badanie pod kątem tworzenia się gazu przeprowadza się po 24 i 48 godzinach inkubacji. Ten domniemany dowód organizmów z grupy coli musi zostać potwierdzony w dalszych testach.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze pokojowej (18–22 ° C).
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: roztwór w kolorze słom