Kwasy organiczne to przede wszystkim kwasy karboksylowe, w których występuje grupa funkcyjna karboksylowa (–COOH), składająca się z grupy hydroksylowej i karbonylowej. Kwasy karboksylowe można podzielić pod względem liczby grup karboksylowych: monokarboksylowe i polikarboksylowe. Grupa karboksylowa może być połączona z grupą alifatyczną, alicykliczną, heterocykliczną bądź też aromatyczną. Alifatyczne kwasy karboksylowe o długich łańcuchach są kwasami tłuszczowymi (mają więcej niż 6 atomów węgla). Kwasy karboksylowe, które zwierają też grupę aminową to aminokwasy.
Opis fizyczny Biały lub prawie biały lub jasnobeżowy proszekRozpuszczalność (10% w 5% Na2CO3) Przejrzysty, bezbarwny do jasnożółtego roztwórMateria nierozpuszczalna ≤ 0,2%Czystość ≥ 99,0%
WłaściwościKwas szczawiowy jest rozpuszczalny w wodzie i alkoholu etylowym. Krystalizuje z dwoma cząsteczkami wody. Przez powolne ogrzewanie w naczyniu otwartym produkt staje się bezwodny. Kwas szczawiowy i jego sole mają działanie trujące na organizm.ZastosowanieKwas…