Alkohol etylowy do analizy chemicznej
Alkohol etylowy otrzymuje się podczas procesu fermentacji alkoholowej surowców zawierających cukry. Proces fermentacji alkoholowej zachodzi pod wpływem drożdży, które rozkładają glukozę na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Podstawowymi surowcami do produkcji etanolu są buraki cukrowe, kukurydza, ziemniaki, trzcina cukrowa, jęczmień oraz ryż.
Identyfikacja substancji - alkohol etylowy

Wzór chemiczny: C₂H₅OH
Synonimy: etanol
Postać fizyczna: bezbarwna, klarowna ciecz
Masa molowa: 46,07 g/mol
Gęstość: 0,79 g/cm³
Temperatura topnienia: -114°C
Temperatura wrzenia: 78°C
Numer CAS: 64-17-5
PubChem: 702
ADR: UN 1170
Zastosowanie
Alkohol etylowy wykorzystywany jest w wielu gałęziach przemysłu. Najpopularniejsze zastosowanie znalazł w przemyśle spożywczym, gdzie wykorzystywany jest do produkcji napojów alkoholowych, ciast, tortów, octu spirytusowego lub aromatów. Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem. Ze względu na właściwości bakteriostatyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, wykorzystywany jest jako środek dezynfekujący. Badania pokazują, że najsilniejsze działanie biobójcze wykazują wodne roztwory alkoholi o stężeniu 60-90%. Alkohol etylowy, jako rozpuszczalnik znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Etanol można znaleźć wielu preparatach leczniczych jako środek konserwujący, przeciwbakteryjny lub dezynfekujący. Używany jest również podczas produkcji paliwa, farb, perfum oraz kleju.
Alkohol etylowy CZDA - 96% i 99,8% - do użytku w laboratorium
Etanol to jeden z podstawowych rozpuszczalników organicznych stosowanych w laboratoriach chemicznych. Najczęściej wykorzystuje się etanol bezwodny o stężeniu 99,8% oraz rektyfikat o stężeniu 96%. Klasa czystości CZDA (czysty do analizy) określa parametry jakościowe, kwalifikujące etanol do użytku przy pracach badawczych i analitycznych w laboratorium. Alkohol etylowy 99,8% w przemyśle wykorzystuje się głównie jako dodatek do ropopochodnych paliw w silnikach oraz produkcji aldehydu octowego, natomiast alkohol etylowy 96% używa się w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Stanowi surowiec m.in. do produkcji środków dezynfekujących oraz roztworów substancji leczniczych.
Alkohol etylowy skażony
Zgodnie z rozporządzeniem środkami skażającymi alkohol etylowy są np. aceton, eter, alkohol izopropylowy. Alkohol etylowy skażony nie obowiązuje akcyza i nie jest zdatny do spożycia. Dzięki wysokiej klarowności i szybkiemu odparowywaniu zastosowanie znalazł głównie jako preparat do czyszczenia powierzchni oraz produkcji perfum. Istnieją różne metody skażania etanolu zgodnie z obowiązującymi przepisami, jednak najpopularniejsza jest tzw. metoda europejska skażania etanolu, gdzie substancjami skażający jest propanol, 2-butanol oraz bitrex w niskich stężeniach poniżej 1%.
Gdzie kupić alkohol etylowy do użytku w laboratorium?
Na naszej stronie internetowej posiadamy szeroki wybór alkoholu etylowego do użytku w laboratoriach chemicznych w zależności od stężenia, producenta oraz wielkości opakowania. W ofercie posiadamy alkohol etylowy w stężeniach od 40% do 100% oraz etanol do specjalnych zastosowań np. HPLC, GC. Szczególnie polecamy etanol naszej produkcji dostępny w najpopularniejszych stężeniach 96% oraz 99,8%, pakowany w poręczne opakowania zbiorcze po 6 szt.
Etylowy alkohol 96%, CZDA [64-17-5]
Etylowy alkohol bezwodny 99,8%, CZDA [64-17-5]
Alkohol etylowy, 99,9% bezwodny, skażony
Pełną ofertę znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej, wpisując numer CAS w naszą wyszukiwarkę odczynników chemicznych umieszczoną na górze strony.
Przejdź do strony głównej