Chitozan to organiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów; pochodna chityny, powstająca w wyniku jej częściowej deacetylacji. Jest nietoksyczny, biokompatybilny i degradowalny.
Specyfikacja
Zawartość min. 80%
Wygląd zewnętrzny biały lub jasnożółty proszek
Zapach i smak charakterystyczny
pH 7-8
Lepkość 800-1000 mpa.s
Strata przy suszeniu max. 8%
Popiół całkowity max. 2%
Arsen (As) max. 0,0002%
Ołów (Pb) max. 0,0001%
Kadm (Cd) max. 0,00005%
Rtęć (Hg) max. 0,00005%
Metale ciężkie (całość) max. 0,002%
Jakość mikrobiologiczna Ph. Eur. kategoria 3A
Całkowita liczba max. 1000 cfu/g
Drożdże max. 100 cfu/g
E. Coli negatywny
Salmonella negatytwny