Właściwości
Amoniak to bezbarwny gaz o przenikliwym i ostrym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc z wodą roztwory zasadowe. W 1 gramie wody rozpuszcza się 0,679 gram amoniaku przy 10°C. W wysokiej temperaturze rozpada się i ulatnia. Temperatura topnienia wynosi -77,73°C, a temperatura wrzenia -33,4°C. Jest substancją silnie żrącą. W powietrzu i przy dostępie tlenu spala się żółtym płomieniem, produktami spalania jest azot i woda. Roztwór wodny amoniaku nazywa się wodą amoniakalną.
Zastosowanie
Amoniak wykorzystuje się w przemyśle do produkcji sody amoniakalnej, otrzymywanej metodą Solvaya. Używa się też tej substancji do produkcji kwasu azotowego, azotowych nawozów mineralnych, soli amonowych technicznych, do zmydlania tłuszczów i olejów.
Specyfikacja
Zawartość NH3 24 – 28%
Substancje nielotne max. 0,005 %
Chlorki (Cl) max. 0,0002 %
Siarka całkowita (S) max. 0,001 %
Węglany (CO3) max. 0,003 %
Fosforany (PO4) max. 0,0005 %
Wapń i magnez (j. Ca) max. 0,0004 %
Metale ciężkie (j. Pb) max. 0,0002 %
Żelazo (Fe) max. 0,0001 %
Substancje red. KMnO4 (j. O) max. 0,0008 %