M17 BRAT
Kod: CM0817
Dla lepszego wzrostu paciorkowców mlekowych i ich bakteriofagów.
Typowa formuła * gm / litr
Tryptone 5.0
Pepton sojowy 5.0
Proszek „Lab-Lemco” 5.0
Ekstrakt drożdżowy 2.5
Kwas askorbinowy 0,5
Siarczan magnezu 0,25
Glicerofosforan di-sodu 19,0
pH 6,9 ± 0,2 w 25 ° C
* Dostosowane zgodnie z wymaganiami w celu spełnienia standardów wydajności
Sposób użycia
Zawiesić 37,25 g w 950 ml wody destylowanej i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Sterylizuj w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut. Ochłodzić do 50 ° C i aseptycznie dodać 50 ml jałowego roztworu laktozy (10% w / v).
Roztwór laktozy 10% (m / v)
Rozpuść 10 g Laktozy Kod LP0070 w 100 ml wody destylowanej. Sterylizować w autoklawie w 121 ° C przez 15 minut lub przez filtrację membranową przez membranę 0,2 mm.
Opis
Bulion M17 został wyprodukowany równolegle z agarem M17 CM0785. Jego zastosowanie w połączeniu z agarem M17 w testach bakteriofagowych zostało opisane przez Terzaghi i Sandine1. Pracownicy ci sugerują również, że bulion M17 byłby odpowiednim podłożem do utrzymania kultur starterowych ze względu na jego znaczną zdolność buforowania i niewielki wpływ, jaki wywiera na późniejszą zdolność tych kultur do wytwarzania kwasu.
Warunki przechowywania i okres ważności
Przechowywać odwodnione podłoże w temperaturze 10–30 ° C i użyć przed datą ważności na etykiecie.
Przygotowane podłoże przechowuj w temperaturze 2–8 ° C.
Wygląd
Medium odwodnione: słomy, sypki proszek
Przygotowane podłoże: roztwór w kolorze słomy